Cégvilág

Elektronikai óriáscég jön létre

A Panasonic 50,2 százalékos többségi tulajdonra tesz szert a japán Sanyóban 4,6 milliárd dollárért.

Az akvizícióval a világ egyik legnagyobb elektronikai vállalata jön létre. A szerződést december 16-án kötik meg - közölte a Panasonic az AP-vel. Az amerikai cég eredetileg nagyobb tulajdonrészt szeretett volna vásárolni, de meg kellett elégednie a minimális többségi tulajdonrésszel.

Az üzlet segítségével a Panasonic hasznosíthatja a Sanyo napelemekkel és akkumulátorokkal kapcsolatos tapasztalatát, amely a megújuló technológiák fejlesztésében fontos lehet. A Sanyo 70 százalékát három befektető, a Goldman Sachs, Daiwa Securities SMBC and Sumitomo Mitsui Banking Corp. birtokolja. A cégek előzőleg már megegyeztek a részvények eladásáról.

A Sanyót a Panasonic alapítójának sógora hozta létre és hosszú ideig népszerű márka volt, az elmúlt években azonban gyengélkedett a jelentős japán konkurencia hatására. A felvásárlás hírére jelentősen megugrottak a Sanyo részvényei.

A Panasonicnak hónapokkal kellett késleltetnie az üzlet lezárását a versenyhatósági engedélyezés miatt. Az Európai Bizottság augusztusi közlése szerint a Panasonic és a SANYO beleegyezett abba, hogy csökkentse európai akkumulátorgyártó kapacitását annak érdekében, hogy a versenyfelügyelet engedélyezze számukra a tervezett fúziót.

Laurent Abadie, a Panasonic európai elnöke a napokban közölte: komoly lehetőségeket lát a fehérárupiacon és a 3D-s televíziózásban. Erősíteni akarja jelenlétét a háztartási készülékek európai piacán a szórakoztatóelektronikai iparból már jól ismert japán Panasonic. Ennek érdekében az elkövetkező években jelentős termelőberuházásokra is készül, amelyekben akár Magyarország is szerephez juthat – árulta el a Világgazdaságnak adott exkluzív interjújában Laurent Abadie, a Panasonic Corporation európai elnöke. Hozzátette: néhány hete Japánban személyesen tárgyalt a lehetőségekről Varga Istvánnal, a gazdasági tárca vezetőjével.

felvásárlás Panasonic Sanyo akvizíció
Kapcsolódó cikkek