Cégvilág

Europol: egyes európai országokban csalók uralják a karbonpiacot

Egyes európai országokban a karbonpiaci forgalom akár 90 százaléka is származhat csalóktól, akik becslések szerint eddig mintegy 5 milliárd eurót tettek zsebre a visszaélések révén - közölte az Europol, az Európai Unió bűnüldöző szerve a koppenhágai klímacsúcson.

A csalók által követett fő módszer, hogy felvásárolják a karbonkvótákat egy olyan országban, ahol alacsony a forgalmi mértéke, majd eladják egy magasabb az adókulccsal rendelkező országban, például az Egyesült Királyságban - számol be a The Daily Telegraph brit napilap internetes kiadása csütörtökön.

Az Europol szerint a leginkább érintett országok Nagy-Britannia, Franciaország, Spanyolország, Dánia és Hollandia.

A bejelentés igen kínos helyzetbe hozta az koppenhágai tárgyalóit, akik éppen az előző nap tettek javaslatot az Unió 2005 óta működő kibocsátás-kereskedelmi rendszerének (EU ETS) globális kiterjesztésére. (Jelenleg az EU ETS a világ legnagyobb karbonkvóták - kibocsátási jogokat megtestesítő értékpapírok - kereskedelmére szolgáló piaca.)

Rob Wainwright, az Europol súlyos bűncselekményekkel foglalkozó csoportjának igazgatója úgy vélte, hogy a kiterjedt szervezett bűnözés már a "jelenlegi karbonkereskedelmi rendszer hitelességét veszélyezteti".

Az Europol közölte: speciális egységet hoz létre a karbonpiaci visszaélések felderítésére és felszámolására.

A karbonpiacok létrejöttét az 1997-es Kiotói jegyzőkönyv úgynevezett rugalmassági mechanizmusai tették lehetővé. E mechanizmusok egyike a kibocsátás-kereskedelem, melynek keretében a vállalásukat túlteljesítő vállalatok illetve országok eladhatják kvótáikat a megengedettnél többet kibocsátóknak. A globális karbonpiac jelentős piaccá nőtte ki magát, bár forgalma valamelyest szűkült az utóbbi időben: a 2009 második negyedévi 38 milliárd dollárról a harmadik negyedévre 30 milliárd dollárra esett.

Az Europol felhívta a figyelmet arra is, hogy információik szerint a karbonkereskedelemben kialakult szofisztikált csalási módszerek könnyen átterjedhetnek a gáz- és árampiacra.

karbonpiac csalók Europol
Kapcsolódó cikkek