Cégvilág

Fémhulladék-kereskedelem: negyvenszer több bűncselekményt derítenének fel a pénzügyőrök

A jövő évtől a Vám- és Pénzügyőrség (VP) ellenőrzi a fémhulladék-kereskedelmet, miután a kormány december 16-án elfogadta azt a kormányrendeletet, amely a VP-t jelölte ki fémkereskedelmi hatóságként, s így teljessé vált a jogszabályi felhatalmazás.

 Az egyes fémek begyűjtésével és értékesítésével összefüggő visszaélések visszaszorításáról szóló törvény (fémtörvény) és annak végrehajtási rendelete 2010. január 1-jén lép hatályba, azt követően csak a VP által kiadott érvényes engedély birtokában végezhető fémkereskedelmi tevékenység.

A törvény az engedélyezési eljárásra átmeneti időszakot biztosít, így a fémkereskedelem legkésőbb április 1-jéig még végezhető engedély nélkül, de csak akkor, ha a tevékenységet a fémtörvény kihirdetésekor (2009. június 29-én) telepengedéllyel folytató személy a kérelmét 60 napon belül benyújtotta. Az engedélyezési eljárást a fémkereskedő székhelye szerinti regionális ellenőrzési központok folytatják le.

Nagy János országos vámparancsnok korábban elmondta, a fémhulladék-kereskedelem engedélyezési rendszere szigorodni fog, így megkövetelik majd a bankgaranciát, szigorú nyilvántartási rendszert írnak elő, a felvásárolt termékeket pedig néhány napig meg kell majd őrizni. A tevékenységi biztosítékot fix összegben kell nyújtani, bizonyos feltételek teljesülése esetén azonban - kérelemre - mérsékelhető a biztosíték összege.

A kormány döntött az adatszolgáltatás rendjéről és az adatok köréről is: a napi, illetve havi adatszolgáltatásra az átmeneti időszakot követően kizárólag elektronikus úton kerülhet sor, a VP honlapjáról letölthető nyomtatványkitöltő programmal. Az engedélyezés, adatszolgáltatás és ellenőrzés szabályai a VP szerint szorosan illeszkednek a fémtörvény céljaihoz, így nem a legális vállalkozásokat akarják ellehetetleníteni, hanem a kulturális javakban, köz- és magántulajdonban okozott károkat, illetve a fekete- és szürkegazdaságot visszaszorítani.

A bűncselekmények felderítését segíti majd, hogy a kereskedők és a vámhatóság között a képi megjelenítést támogató elektronikus kapcsolat lesz. Így, ha egy fémtárgy eltűnik, perceken belül ellenőrizni tudják, hogy valamelyik kereskedőhöz került-e.

Eddig az ügyek 1 százalékában sikerült megtalálni az elkövetőeket; Nagy János akkor lenne elégedett, ha ez az arány 40-45 százalékra nőne. Az országos vámparancsnok nemrég a sajtónak elmondta: a fémhulladék ellenőrzési rendszer elindításához legalább 250 munkatárs szükséges, ahhoz pedig, hogy a célját elérje, 400-ra. Július óta a vámhatóságnál is létszámstop érvényesül, ha ez hosszabb távon fennmarad, komoly problémákat okozhat az országos parancsnok szerint. A vámhatóság lehetőséget kért arra, hogy legalább a kritikus pontokon feltölthesse a megüresedett helyeket, amit engedélyeztek.

fémhulladék-kereskedelem VPOP fémhulladék-kereskedelmet Nagy János
Kapcsolódó cikkek