Cégvilág

Folytatódik a csokiháború - A Kraft a kockázatra figyelmeztet

A Kraft tegnap úgy nyilatkozott, hogy a Cadbury befektetői kockázatot vállalnak azzal, ha a brit cég önállóság mellett teszik le voksukat.

A Kraft arra reagált, hogy a Cadbury erőteljesen elutasította az amerikai cég közeledését, mondván: olcsó pénzért akarják felvásárolni a nagy múltú édességgyártót, ezt pedig meg kell akadályoznia a befektetőknek.

Az ellenséges felvásárlási ajánlatot benyújtó Kraft tegnapi közlése szerint továbbra is fegyelmezett megközelítést alkalmaz a Cadburyvel szemben. A Reuters ennek alapján arra következtet, hogy a konszern az elemzői várakozások ellenére sem hajlandó emelni az Cadburyért felajánlott árat. Ma délelőtt csökkentek a Cadbury részvényeinek árfolyama, ami arra utal, hogy a befektetők elhúzódó árháborúra számítanak.

A Cadbury tegnap közölte, hogy a Krafton kívül más cégektől is kapott ajánlatokat. Roger Carr igazgató egyúttal arra hívta fel a befektetőket: "ne hagyják, hogy ellopják cégüket egy nevetséges ajánlattal". Az amerikai konszern 9,8 milliárd dollárért tett ellenséges felvásárlási ajánlatot a Cadburyre, miután a brit cég kezdetektől egyértelműen visszautasított közeledését.

A brit közvélemény felháborodással fogadta, hogy a 195 éves édességgyártó külföldi tulajdonba kerülhet: a szakszervezetek a munkanélküliségre figyelmeztettek, a kormány pedig már jelezte: nem hagyja, hogy a cég a könnyű pénzszerzés eszköze legyen.

részvény Carr Cadbury kraft ellenséges felvásárlás
Kapcsolódó cikkek