Cégvilág

Gazprom alelnök lesz a "gáz-Opec" vezetője

Orosz cégvezetőt választottak szerdán a fő gázexportőrök a "Gáz-OPEC" első főtitkárává.

Leonyid Bohanovszkij, aki a Stroytransgaz - a Gazprom egyik leánycége - alelnöke, két évre szóló megbízást kapott a dohai miniszteri találkozón. A 12 vezető földgázexportőr egy éve alakított gázkartellt a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) mintájára, dohai székhellyel. A tagok a világ jelenleg ismert gázkészleteinek mintegy 73 százalékával rendelkeznek.

A világ gázimportőrei aggodalommal figyelik a szervezetet, attól tartva, hogy a gázexportőrök egységes fellépése a földgáz világpiaci árának a nyersolajéhoz hasonló egységesüléséhez vezet, és így a Gáz-OPEC megalakítása egyértelműen árfelhajtó lehet, az egyelőre kétoldalú megállapodásokon alapuló árakhoz képest.

Moszkvában 12 földgázexportáló ország energiaügyi minisztere tavaly decemberben chartát fogadott el a földgázexportőrök nemzetközi szervezetének létrejöttéről. Az új szervezet a régi tanácskozó testület, a Gázexportáló Országok Fóruma (GECF) hivatalos nevet viseli tovább, székhelye Katarban van. A közkeletűen "Gáz-OPEC-nek" nevezett csoportosulás célkitűzései a gázpiac figyelése és közös kutatások végzése, de - kinyilvánított célja szerint legalábbis - sem a termelést, sem az árakat nem fogja ellenőrizni, mint az OPEC.

Leonyid Bohanovszkij Gáz-OPEC Gazprom
Kapcsolódó cikkek