Cégvilág

H1N1 - Már huszonöt magyar áldozat

Tovább nőtt a H1N1-gyel összefüggésbe hozható halálesetek száma. Az Országgyűlés szakbizottságának mai ülésén már huszonöt halálesetet említettek a tegnapi huszonegy után. Az újabb áldozatok budapestiek és Pest megyeiek voltak, mindegyikük krónikus beteg.

Tovább emelkedett az influenzaszerű megbetegedések száma, a növekedés azonban már kisebb mértékű, mint az elmúlt hetekben - mondta Székely Tamás egészségügyi miniszter az Országgyűlés egészségügyi bizottságának ülésén.

Ma reggeli friss adat, hogy újabb négy halálesetet hoztak összefüggésbe az újinfluenza-megbetegedéssel. Az áldozatok budapestiek és Pest megyeiek voltak, mindegyikük valamilyen krónikus betegségben szenvedett. Székely Tamás a meghallgatáson elmondta, hogy az elmúlt héten 42900 új beteg jelentkezett az orvosnál új influenza-szerű tünetekkel.

Az adatok szerint a nyugati országrészben magas a megbetegedés aránya, Nógrád, Csongrád és Veszprém megyében, valamint a keleti megyékben mérsékelt.

Eddig a lakosság 22-23 százaléka oltatta be magát az új influenza ellen, ami azt jelenti, hogy Európában az élvonalban vagyunk, csak a svédek előznek meg bennünket 50-60 százalékos átoltottsággal.

Az egészségügyi bizottság ülésén szóba került az oltóanyag-kiszállítás is. Ellenzéki képviselők szerint még mindig akadozik a terjesztés.

Kupper András fideszes képviselő nem értette, hogy miért nem lehet bevonni a nagykereskedőket, hiszen azok nyolcszázalékos árrést ajánlottak, töredékét annak a 450 forintnak, amelyet a jelenleg egyedüli forgalmazó, a Készletgazdálkodási Intézet kér az oltóanyag darabjáért. Székely Tamás cáfolta, hogy akadozna a kiszállítás, és a nagykereskedők egyik korábbi, drágább ajánlatát említette meg válaszában.

H1N1 influenza megbetegedés
Kapcsolódó cikkek