Cégvilág

Igazítják a bérleti díjat

Hosszú távú együttműködés lehet a tulajdonos és a bérlő között

Új szerződési záradék elterjesztését szorgalmazza a magyar tulajdonú Eston International ingatlan-tanácsadó: az úgynevezett bérleti díj felülvizsgálatának (rent review) intézményét javasolja bevezetni.

 

Érvelése szerint a nyugat-európai gyakorlatban már bevett rendszer a bérlőket és bérbeadókat újra hosszú távú együttműködésre sarkallná, hiszen amennyiben nem kötnek ki hasonló opciót, a most alacsony bérleti díjon megkötött szerződések lejárata három év múlva lesz esedékes, és egy tulajdonos sem lesz hajlandó a várhatóan magasabb bérleti díjak mellett marasztalni a korábbi árszinteken bérlőt.

Azok a bérlők pedig, akik néhány éve a még egészséges piacon, drágább bérleti díjak mellett kötöttek üzletet, ráébredhetnek, hogy a szerződésben egykor megállapított, mindeddig folyamatosan indexált díjak már a piaci tendenciával ellentétes irányban mozognak. A jó üzleti kapcsolatban tehát egyfajta „törés” következhet be a szerződés újratárgyalása, felbontása során, amelyet a záradék feltüntetésével előre ki lehetne védeni – indokolta a javaslatot Salamon Adorján, az Eston elnök-vezérigazgatója.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

bérleti díjak ingatlanmagazin ingatlanpiac
Kapcsolódó cikkek