Cégvilág

Kifogyunk a hullámsávból?

A vezeték nélküli eszközök használata egyre terjed, a mobil internetezés népszerűségének azonban ára van, mivel a felhasználható hullámsáv véges.

Televízió- és rádióadók, Wi-fi hálózatok és mobilszolgáltatók közösen használják az étert arra, hogy továbbítsák jeleiket. A jelek szerint olyan nagy mértékben, hogy a mobilszolgáltatók már attól tartanak: elfogy a rendelkezésükre álló hullámsáv. A cégek azért szeretnék elérni, hogy az amerikai kormány újabb hullámsávot bocsásson a rendelkezésükre – tudósít az AP.

A CTIA Vezetéknélküli Szövetség alelnöke a közúti forgalomhoz hasonlította a vezetéknélküli világot. Christopher Guttman-McCabe úgy fogalmazott: nemsokára nem lesz elég a rendelkezésre álló autópálya, ezért újabb sávokat kell kiépíteni. A szervezet a jelenleg 500 megahertz mellett további 800 megahertzet igényelne a következő hat évre, vagyis jelentős sávszélesítést tart szükségesnek. A Szövetségi Kommunikációs Bizottság jelenleg csak 50 plusz megahertz szétosztásáról készül dönteni.

A gond csak az, hogy a hullámsávokra sokan igényt tartanak, például műholdas kommunikációra szakosodott cégek, TV-k és szövetségi hivatalok, például a Pentagon. Vagyis az új hullámsávok szétosztása a hírügynökség szerint nem lesz zökkenőmentes.

Rick Boucher szenátor egy olyan törvényjavaslatot jelez, amelynek segítségével azonosíthatnák a kevéssé használt hullámsávokat, amelyeket aztán újra szétoszthatnak. A képviselő úgy fogalmazott: nem kérdés, hogy további spektrumot kell találniuk.

A keresletet két tényező növeli: egyrészt a modern alkalmazások a korábbinál nagyobb sávszélességet igényelnek. Másrészt a felhasználók egyre nagyobb számban térnek át a mobil internetre, sokszor teljesen felhagyva a vezetékes kapcsolat használatával és elvárva, hogy ugyanazt a szolgáltatási színvonalat kapják.

hullámsáv mobilinternet vezetéknélküli
Kapcsolódó cikkek