Cégvilág

Mennyit spórolhatunk gépi mosogatással?

Lezárult a „Vedd komolyan” környezettudatos kampány. A Calgonit és a Bosch által szeptemberben indított kezdeményezés célja elsősorban annak szemléltetése volt – köztéri számláló segítségével –, hogy a kézi és gépi mosogatás között igen jelentős víz- és energiafogyasztásbeli különbség lehetséges, továbbá – mosogatógép használatával – idő és pénz spórolható meg.

A KSH és az európai adatok alapján, amennyiben a vizsgált – Budapest és 4 vidéki – városokban mindenki mosogatógépet használna, meghökkentő adatokat kapnánk: a városonkénti éves vízfogyasztásból származó megtakarítás mosogatógép esetében átlagosan közel hétszeres lehetne – az európai ötszörös átlagot felülmúlva –, Budapestet tekintve pedig meghaladhatná a 2,5 milliárd forintot.

A fenti adatokat felhasználva, hazánkban Budapesten, Debrecenben, Miskolcon, Pécsett és Tatabányán köztéri számláló segítségével demonstrálták a kézi és gépi mosogatás közötti vízfogyasztásbeli és az ebből adódó pénzben kifejezhető különbséget, amelyet a nagyközönség az adott város forgalmas bevásárlóközpontjában kísérhetett figyelemmel.

Az éves vízfogyasztásból származó megtakarítás a kutatás szerint akár ötszörös, míg a hazai felmérésben résztvevő városok átlagát tekintve 687százalék, vagyis közel hétszeres lehetne, ha a háztartások mosogatógépet használnának. A tesztben alkalmazott adatokból kiindulva Budapesten, éves szinten közel 3 milliárd forintot költünk kézi mosogatásra.

KSH Calgonit gépi mosogatás vízfogyasztás Bosch megtakarítás
Kapcsolódó cikkek