Cégvilág

Nem emészti fel a válság az ételkiszállítókat

A korábbi várakozásokkal ellentétben úgy tűnik, nem kell jelentős visszaeséssel számolniuk az ételkiszállító cégeknek. A gyors házhozszállítás, a hétről-hétre változó kínálat, valamint a főzésen megspórolt energia ugyanis úgy tűnik elég meggyőző érvek ahhoz, hogy ne az ételszállítókon spóroljanak a fogyasztók.

Hiába rágja még mindig a válság a fogyasztók pénztárcáját, úgy tűnik az étkezésükön nem hajlandóak spórolni – legalábbis ez a trend látszik körvonalazódni az ételfutár cégek tapasztalatai alapján. Holott az ételszállítók fenntartásokkal vágtak neki az elmúlt egy évnek: többségük úgy gondolta, hogy jelentős visszaeséssel kell majd számolniuk a válság kapcsán.

A kezdeti félelmeinkre cégünk nagy mértékű reklámtevékenységgel válaszolt: ennek köszönhetően sikerült szinten tartani, sőt, kis mértékben növelni is a forgalmunkat – mondta el lapunk érdeklődésére Skárta Emma, a Teletál Ételfutár ügyfélkapcsolati vezetője. Meglátása szerint jó néhány ételfutár vállalkozás ott követett el hibát, hogy belement az árharcba és sok esetben 5-10 forintokkal mentek alá a saját, és sok esetben a konkurens cégek ajánlatainak is. Skárta Emma azonban úgy véli, hogy ez a fajta ügyfélcsalogató módszer előbb megy a minőség rovására, mielőtt bármit is segítene.

Hasonló felfogással lavíroz a válság viharában a United Food Kft. égisze alatt működő Food Express is. Lange Péter, a cég marketingvezetője kérdésünkre elmondta, hogy tavaly ősszel abban reménykedtek, hogy a gyorséttermek vendégei pénz hiányában idővel átpártolnak majd az ételrendelők meglehetősen népes táborába.

Lange Péter becslése szerint ugyanis országos szinten 100-200 ezer ember rendel magának ételt a különböző kiszállító-cégeknél, milliárdos nagyságrendű forgalmat generálva a cégeknél. Azaz, annál a 3-4 nagy szereplőnél, akik valójában az ételkiszállító-piac 80 százalékát tudhatják magukénak. A piac fennmaradó 20 százalékát pedig azok a kis cégek alkotják, akik nagy valószínűséggel soha nem is tartozhatnak majd a „nagyokhoz”.

Válságtól függetlenül egyébként a karácsonyi szezon sem tesz jót az ételszállító cégek forgalmának. Az eddigi tapasztalatok szerint ugyanis a december 24-ei héten erősen megcsappan az ételrendelők száma, ami a szilveszter előtti háromnapos munkahéten csak tovább csökken. Január 4-re azonban elindul az új év az ételfutároknak is, ilyenkorra ugyanis már jó néhány háztartásban elfogy a karácsonyi és szilveszteri menü maradékai.
Az utóbbi évek tendenciája egyébként egyértelműen azt mutatja, hogy egyre kevesebb ember szeret munka után még a főzéssel, háztartással foglalkozni.

Órákat vesz ugyanis igénybe a bevásárlás, valamint az előkészületek, s csupán néhány száz forinttal kerül többe heti szinten az, ha valaki ételt rendel. A hétről-hétre változó kínálat, és a megtakarított idő így úgy tűnik, hogy elég nyomós érvek ahhoz, hogy egyre többen éljenek az ételrendelés lehetőségével.

kiszállítás ételfutárok foodexpress
Kapcsolódó cikkek