Cégvilág

Nem lesz olajstop! Megállapodott Moszkva és Kijev

Létrejött az elvi megállapodás Ukrajna és Oroszország között az európai fogyasztóknak szánt orosz nyersolaj jövő évi ukrajnai tranzitjáról.

Az erről szóló megállapodás szövegét két napon belül aláírják - jelentette be az orosz energiaügyi minisztérium hétfőn este. Hozzátette: nem várható semmiféle fennakadás a fogyasztók olajellátásában.

Előzőleg telefonon egyeztetett Jurij Prodan, ukrán tüzelő- és energiaügyi miniszter, valamint Szergej Smatko orosz energetikai miniszter - mondta az ukrán tüzelő- és energiaügyi minisztérium szóvivője. Hozzátette: a megállapodás biztosítja az európai fogyasztók hosszú távú és stabil ellátását.

Korábban beszámoltunk arról, hogy a visegrádi országok csúcstalálkozóját javasolta Magyarország az orosz-ukrán tranzitvita miatt.

Oroszország ugyanis azzal fenyegetett, hogy január 1-jével elzárja az olajszállítást a Barátság olajvezetéken keresztül.

A Mol korábban hivatalos tájékoztatást kapott a Transznyeftytől arról, hogy az Ukrtransznaftával fennálló tranzitvitájuk miatt január 1-től leállhatnak a kőolajszállítások Szlovákia, Csehország és Magyarország irányába.

olajszállítás olajstop
Kapcsolódó cikkek