Cégvilág

Szigligeten három hotel építését tervezik

A jelek szerint dacolnak a válsággal azok a vállalkozók-beruházók, akik a Balaton egyik legszebb, ám ingatlanos szempontból eddig kevéssé fejlesztett településén, Szigligeten akarnak belevágni különböző akciókba. Egyszerre három szállodaprojekt indul be, ezek révén magyar befektetők terveznek egymástól függetlenül minőségi szálláshelyeket építeni.

Tavaly vette át az önkormányzat a Balaton-várnak is nevezett szigligeti vár üzemeltetését, amelynek az idén eddig 14 százalékkal emelkedett a forgalma. A polgármester szerint a programok gyarapodásának, a nagyobb reklámnak és a magyar vendégszám-növekedésnek köszönhető, hogy már több mint 120 ezer ember látogatta meg a XIII. században épült, páratlan panorámájú várat.

Szigliget strandjának forgalma az idén 18 százalékkal nőtt az előző évhez képest, ez szintén azt mutatja, nő a tóparti település népszerűsége. Emiatt viszont egyre égetőbb probléma, hogy nincs elegendő és megfelelő szálláshely a Várhegy alá épült faluban. Helyszíni tapasztalataink szerint csak egy-két kisebb panzió van a környéken, bőven elférne néhány közepes hotel.


A tóparti település alig ezer lakosa 360 ingatlanban él, de háromszor ennyi az üdülőingatlanok száma. A turistákat magánszálláshelyeken tudják fogadni, ez azt is jelenti, hogy például egy busszal érkező csoportot nem lehet egyidejűleg egy helyen elszállásolni, a luxusigényeket pedig nem tudják kielégíteni.

A magyar befektetők négy- és ötcsillagos szállodák építését tervezik Szigligeten. A helyi kötődés azért is fontos, mert így törekszenek arra a befektetők, hogy kövessék a település műemlékeinek a stílusát, és óvják természeti értékeit, betartva a szigorú helyi építési korlátokat – állítja a polgármester. A maximum kétszintes, ezért legfeljebb kétszáz férőhelyes szállodák látványtervei már elkészültek, és folyamatban van a település rendezési tervének módosítása, szinkronban a fejlesztési elképzelésekkel. Az építkezések jövőre megkezdődhetnek, és az egy-két éven belül megépülő szállodák újabb lendületet adhatnak a minőségi turizmusnak a Balatonnál. VG

VG -->

hotel építés szálloda szigliget
Kapcsolódó cikkek