Cégvilág

Szkeptikus fémkereskedők

Januártól újból regisztráltatniuk kell magukat a cégeknek, és kauciót is kell fizetniük

Európa egyik legszigorúbb fémkereskedelmi szabályozása lép hatályba januárban; a törvényhez kapcsolódó végrehajtási rendeletre tegnap bólintott rá a kormány. Ebben a vám- és pénzügyőrséget nevesítették a szakterület ellenőrző hatóságaként.

Talán a legtöbbet vitatott pontja az új rendelkezésnek, hogy a fémkereskedőknek a beérkezett tételeket hat napig elkülönítve, nevesítve, az eladó adataihoz kötötten, jól azonosíthatóan kell tárolniuk.

Emellett az eddiginél szigorúbb engedélyezési, adatszolgáltatási rendszer, a vámhatósággal előírt kötelező elektronikus kapcsolattartás borzolja a teleptulajdonosok idegeit. Sokakat felkavaró változás az is, hogy telephelyenként 5 millió forint – de legfeljebb 25 millió, bankgaranciával is kiváltható – kauciót kell letenniük a vállalkozóknak.

Ebben a kérdésben azonban tett némi engedményt a kormány, ugyanis tegnap eldőlt, hogy a már két éve működő, havi 25 millió forintnál kisebb bevételű cégeknek egy-, maximum ötmilliós biztosítékot kell fizetniük. Az újonnan piacra lépők pedig 2,5–12,5 millió forintos összegre számíthatnak. A meglehetősen későn elkészült jogszabály szövege még karácsony előtt olvasható lesz a Magyar Közlönyben – tudta meg a Világgazdaság.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

fémkereskedelem színesfém nyersanyagpiac
Kapcsolódó cikkek