Cégvilág

Többszörösen átvilágíthatják az MTV székház ügyét

Több hatóság is átvilágíthatja a Magyar Televízió székházügyeit, az óbudai gyártóbázis építését és bérlését, miután a Fidesz feljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen hűtlen kezelés gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen. A székházügy előzményei az Orbán-kormány idejére vezethetők vissza – írja a Népszabadság.

Pénteken megérkezett a Legfőbb Ügyészséghez (LÜ) a Fidesznek a Magyar Televízió székházának ügyében tett büntetőfeljelentése – közölte lapunkkal Borbély Zoltán főügyészségi szóvivő. – Jelenleg a kiemelt ügyek osztálya vizsgálja, mely nyomozó hatósághoz kerüljön a feljelentés, mivel az LÜ önmagában sohasem nyomoz – szögezte le Borbély.

Bodnár Zsolt, a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese az MTI érdeklődésére hétfőn azt mondta: az ügyben az utóbbi időben született feljelentések a február óta nyomozó rendőrség által megismert tényálláson alapulnak, így azokat csatolják a nyomozáshoz. A BRFK nyomozása a dandártábornok szerint várhatóan egy évig tart. A BRFK a Szabadság téri székház eladását és az új, óbudai székház bérlését is teljes egészében áttekinti – idézi Bodnár Zsoltot a Népszabadság.

A régi, Szabadság téri tévészékház eladása a Fidesz-kormányhoz kötődik: egy 1999-es kormánydöntés alapján vette meg a televíziótól az ÁPV Rt. hatmilliárd forintért. 2006-ban – a Gyurcsány-kormány idején – az államtól a kanadai Tippin Corporation az épületet 4,5 milliárd forintért vette meg.

Az MTV ezután a kanadaiaktól bérelte Szabadság téri ingatlanait 2009-ig. Az új székház megépítéséről is több kormány határozott: 2000-ben az Orbán-kabinet, illetve 2004-ben a Medgyessy Péter vezette kormány – utóbbi döntött arról, hogy magánpénzből épüljön meg a létesítmény.

A magántőkéből épülő székház felépítéséről előzetes, háromoldalú megállapodás is született, amit 2004 novemberében Draskovics Tibor pénzügyminiszter, Czeglédi László, a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnöke és Rudi Zoltán, az MTV akkori elnöke írt alá. A tévé kuratóriumának elnöksége többkörös tárgyalás után, 2007. február 15-én szavazta meg az építésre kiírt közbeszerzési eljárás eredményét, a Millenniumi Médiával való szerződéskötést.

Magyar Televízió ÁPV Rt. Gyurcsány főügyészség legfőbb ügyészség Szabadság tér székház mtv
Kapcsolódó cikkek