Cégvilág

A Jacko-koncert tanulságai avagy a bedőlt cégek országa

A jelek szerint szerencsésen rendeződik a Jacko-koncerten pórul járt fogyasztók ügye, mivel lehetőség van a jegyek visszaváltására vagy cseréjére. A rendezvénnyel kapcsolatos problémák azonban számos kérdést vetnek fel arról, mit tehet a fogyasztó ilyen esetben és hogyan zajlik Magyarországon a cégek felszámolása. A Világgazdaság Online utánajárt a felmerülő kérdéseknek.

A Jacko-koncert ügyéről elmondható, hogy szerencsésen végződött. Miután a koncerten az ígéretek ellenére nem Michael Jackson táncosai léptek fel és a rendezvény kudarcba fulladt, a vásárlók visszakaphatják a jegyük árát vagy becserélhetik azokat.

A rendezvényt a Jukebox Kft. szervezte, a jegyeket pedig többek között a Ticketpro értékesítette. Fogyasztóvédelmi szempontból egyértelmű, hogy a műsor alap állítása nem állja magát a helyét, akkor a szervező nem teljesített megfelelően – mondta el Kathi Attila, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság kommunikációs igazgatója. Az ügy azonban nem csak emiatt vonta magára a figyelmet, hiszen hasonló esetre pár éve a Liza Minella koncertként meghirdetett Bonnie Tyler fellépéskor is sor került.

Mint az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) szóvivője elmondta, a panaszok beérkezésekor utánajártak a szervező cég hátterének. Az első hírek még arról szóltak, hogy a Danubius Musicról van szó, de később kiderült, hogy mégsem, az érintett a Jukebox Kft. A Danubius Music felszámolás alatt áll, de a Jukebox és a Danubius Music között a cégadatok számos átfedést mutatnak. A Jukebox ügyvezetője egy Danubius music.com-ra végződő e-mail címet adott meg elérhetőségként. Emellett a Jukebox a vásárlók kártalanításával kapcsolatos tájékoztatásban azt írja, hogy „a jegyek becserélése egy másik olyan rendezvényre lehetséges, amely a www.danubiusmusic.com weboldalon megtalálható”. Az OFE szóvivője szerint egyértelmű, hogy a Danubius Music vezetői alapítottak egy új céget.

„Ismerve a hazai helyzetet, nem meglepő, ha valaki hétfőn alapít egy céget, kedden megtart egy koncertet, majd szerdán felszámolja a céget” – kommentálta az ügyet a Ticketpro ügyvezetője. Járdány Barna hozzátette, hogy a Jukebox gyakorlatával egyébként nincs gond. A jegyértékesítéssel megbízott cég saját forrásból már megkezdte a jegyek árának visszatérítését azért, hogy a vásárlók ne veszítsék el a Ticketproba vetett bizalmukat.

A cégekkel kapcsolatos változásokat a cégközlönyben megjelentetik, ezeket elektronikus formában bárki megtekintheti. Igaz, egy nap akár több mint száz cégekkel kapcsolatos közlést is rögzítenek, így aki naprakész szeretne lenni, annak igencsak bele kell merülnie az adatok böngészésébe – mondta a céginformációkra szakosodott Complex kiadó munkatársa. Szabó István hozzátette: előfordulhat, hogy a bedőlt cégek tulajdonosai új vállalkozást indítanak és a Magyarországon bejegyzett cégek száma, valamint a beadott mérlegek arra is érdekes következtetésekre ad lehetőséget.

Az adatbázisban olyan cégnevek is találhatóak, mint „Bedőlt …..”, de sok az alvó és a virtuális vállalat is. A Complex munkatársa hozzátette: az új szabályozás értelmében a cégvezetők neve nem hozható nyilvánosságra, így csökkent az átláthatóság. Szabó István elmondta: kiadójuk az adatbázis készítés során sok hibával, pontatlansággal is találkozik, például előfordul, hogy a cég neve és a megadott jegyzékszám nem felel meg egymásnak, így nem lehet tudni, melyik vállalatra vonatkozik a változás.

Ennél keményebben fogalmazott az Opten Kft. stratégiai igazgatója, aki szerint a hazai szabályozás lazasága teret ad a visszaéléseknek. Csorbai Hajnalka példaként egy olyan férfit hozott, aki büszke arra, hogy több mint száz céget vitt felszámolási eljárásba. A felszámolás megkezdését követően néhány héten belül kijelölik a felszámoló biztost, attól kezdve a cég nem hozhat nagy horderejű önálló döntéseket. Ez a pár hét azonban a szakértő szerint bőven elég a rosszhiszemű vállalkozóknak.

A felszámolás alatt álló cégek tulajdonosai még az eljárás ideje alatt akár egy órán belül alapíthatnak egy új céget. És bár a magyar jog is lehetőséget ad arra, hogy eltiltsák a cégalapítástól azokat, akik így járnak el, ez semelyik félnek sem érdeke. Csorbai Hajnalka szerint elvárható, hogy ha valaki felszámolásba visz egy céget, akkor több évre tiltsák el az új vállalat alapításától, ahogyan ez már európai országokban bevett gyakorlat. Az Opten szakértője szerint egyértelmű, hogy jogszabályi változás szükséges ezen a téren. Addig pedig marad a cégközlöny böngészése.

 

jegy jacko Jukebox Opten OFE felszámolás visszavált Ticketpro koncert
Kapcsolódó cikkek