Cégvilág

Az iráni cyber hadsereg ismét lecsapott

A vezető kínai internetes kereső, a Baidu pert indított egy amerikai webes cég ellen, miután honlapja hacker támadás eredményeképpen több óráig nem volt elérhető.

A Baidu a Register.com ellen indított pert, a cég regisztrálja a kínai kereső domain nevét. A kínai vállalat közlése szerint a portál több óráig nem volt elérhető, miután január 12-én a magát iráni cyber hadseregnek nevező szervezet megtámadta. Korábban ez a teljesen ismeretlen csoport vállalta magára a Twitter ellen irányuló akciót is - tudósít az AFP.

A Baidu szóvivője azzal indokolt az amerikai vállalat ellen indított pert, hogy a hibát a domain név manipulációja okozta, így a felhasználók nem érhették el a weboldalt.

A Baidu Kína legnépszerűbb internetes keresője, megelőzi a Google-t az ázsiai országban. A mostani bejelentés újabb fordulatot jelent a Google és Kína, illetve az Egyesült Államok és Kína konfliktusában.

Mint arról beszámoltunk, a Google e-mail rendszere és több amerikai nagyvállalat ellen indítottak támadást hackerek a múlt héten. Szakértők szerint az akció Kínából indult és összetettsége arra utal, hogy profik, sőt, állami szervezetek is részt vettek benne.

A Google válaszul titkosította a Gmail szolgáltatást és kilátásba helyezte, hogy elhagyja Kínát. A diplomáciai feszültség azóta sem enyhült Washington és Peking között.

per Google domain név Baidu
Kapcsolódó cikkek