Cégvilág

Egész évben nőhet a gázár – Folyik az alkudozás

Nem vár könnyű év a hazai gázfelhasználókra: az energiahordozó importára folyamatosan emelkedni fog, jó eséllyel az év végéig.

A felhasználásunk jelentős részét kitevő, Oroszországból származó gáz ára két olajtermék mediterrán piaci jegyzéseit követve erősödik a mostani, ezer köbméterenkénti 325 dollár körüli szintről áprilisra 360, júliusra pedig akár 380 dollárra is – jósolják piaci szakértők.

Bár minél távolabbi az időhorizont, annál nagyobb benne a pontatlanság, hozzáértők mégis megkockáztatnak egy 400 dolláros előrejelzést az utolsó negyedévre. Azt mondják, ez már tartós szintnek, egy időre felső határnak ígérkezik, vagyis belátható időn belül nem fenyeget újból a 2008-as évzáráskori, mintegy 500 dolláros ár.

Gázból az idén kevesebbre lesz szükségünk, mint tavaly, amikor előzetes számok szerint legfeljebb 8 milliárd köbmétert hoztunk be Ukrajnán át, de már az is túl sok volt.

Az egyezkedés folyik a 2009-esnél jóval kisebb átvételéről a vevő E.On Földgáz Trade és az eladó Gazprom között. Úgy tudjuk, a hazairól már az anyavállalati szintre terelődött az alkudozás az érintett összegek hatalmas volta miatt. Nem kizárt, hogy végül egy Merkel–Putyin megállapodáson döntik majd el, hogy mennyi orosz gáz érkezzen 2010-ben Magyarországra.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Ukrajna Oroszország gáz Merkel E.On gázár köbméter Putyin Gazprom
Kapcsolódó cikkek