Cégvilág

Letiltotta az "öngyilkos" szoftvert a Facebook

A világ legnépszerűbb közösségi portálja blokkolta a Web 2.0 Suicide Machine nevű program működését. A szoftver célja, hogy a felhasználókat saját kérésükre eltüntesse a legismertebb közösségi oldalakról: a Facebookról, a MySpace-ről, a LinkedInről és a Twitterről.

A Facebook korábban már egy hasonló tevékenységet végző céget levélben figyelmeztetett arra: szüntesse be a profilok törlését a weboldalon.

A közösségi portál azzal érvel, hogy a felhasználók szükség esetén törölhetik profiljukat a Facebookról, vagyis nincs szükségük a "web öngyilkosságot" végrehajtó szoftverre. A portál szerint a cég megsérti felhasználási feltételeit azzal, hogy a törlés során hozzájut a felhasználó belépési adataihoz.

A Web 2.0 Suicide Machine egyébként ténylegesen nem törlik a felhasználókat a rendszerekből, de a jelszók megváltoztatásával elérhetetlenné teszi őket és felszámolja ismerősi hálózatukat. Az üzemeltető a BBC szerint azzal védekezik, hogy mindenkinek jogában áll, hogy megszüntesse saját webes jelenlétét.

A cég emellett leszögezi, hogy csak a felhasználók nevét, profilképét és "utolsó szavait" őrzi meg, az ügyfelek pedig valós időben nézhetik, ahogyan a közösségi portálról eltűnnek ismerőseik.

profil Twitter közösségi portál Facebook myspace LinkedIn
Kapcsolódó cikkek