Cégvilág

Megéri utánozni a növényeket

A sanghaji Jiao Tong Egyetem kutatói szerint a növények leveleit utánozva mesterségesen előállítható a fotoszintézis, ami az energia kinyerésének legtisztább módja.

A növények a nap energiáját hasznosítva táplálkoznak, ennek során szétválasztják a víz molekuláit és hidrogén ionokat állítnak elő belőlük. A tudósok régóta próbálják leutánozni a fotoszintézist, de eddig elsősorban a vegyi folyamatok szintjén kutakodtak. A sanghaji Jiao Tong Egyetem munkatársainak kiindulópontja merőbe más: ők mesterséges leveleket állítanak elő az energiatermeléshez - tudósít a NewScientist.

Tongxiang Fan és kollégái kivonták a növények leveléből a magnéziumot és az atomokat titánnal helyettesítették. Ezután 500 fokra hevítették fel a leveleket, hogy azokból kiégjen minden élő szövet. A folyamat végén egy titán dioxidból álló struktúra maradt meg, pontosan olyan, mint a levél felépítése. A titán dioxidot napelemekhez használják a hatékonyság növelésére, a mesterséges levélben pedig katalizátorként működik a vízmolekulák lebontása során. A mesterséges levél megtartotta az eredeti legfontosabb tulajdonságait, így azokat a felszíni sejteket is, amelyek bármilyen szögből képesek magukba elkapni a napsugarakat.

Fan úgy látja, hogy a mesterséges levelek hatékony módszert jelentenek a hidrogén előállítására, a tesztek szerint ezek az általánosan használt titán dioxidnál kétszer több fényt zártak magukba és háromszor annyi hidrogént termeltek.

molekula víz fotoszintézis hidrogén magnézium titán
Kapcsolódó cikkek