Cégvilág

Nagyot harapott a mobiltelefon-piacból az Apple

A várakozásoknál is jobb negyedéves eredménnyel örvendeztette meg a befektetőket az Apple. Ennek megfelelően az elmúlt három hónapban az egy évvel korábbi értékhez képest másfélszeres nyereséget könyvelhetnek majd el.

Az Apple sokakat meglepő eredményről számolt be a legutóbbi üzleti negyedévéről: a nyeresége 50 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi hasonló időszakban elért profitot.

A nagyon jó eredményhez a céget az iPhone mobiltelefonok kiugró karácsonyi értékesítése segítette. Bár az elemzők is növekedésre számítottak, de a produktum az elemzői becsléseknél is nagyobb felpörögést mutat. Ennek megfelelően a társaság árbevétele az elmúlt három hónapban 3,4 milliárd dollár lett.

A társaság 3,67 dolláros részvényenkénti eredményről adott számot a negyedik negyedévben, míg elemzők 3,5 dolláros profitra számítottak. Egy évvel korábban még 1,78 dollár volt a nyereség. Az árbevétel 15,68 milliárd dollárra ugrott a bázisidőszakban mért 10,16 milliárd dollárról. Elemzők 12 milliárd dolláros bevételt vártak.

Elemzők hangsúlyozzák, hogy az Apple sok más társasággal kapcsolatban továbbra is növelni tudja árbevételét, azaz a nyereség bővülése nem a költségcsökkentésből, hanem az eladások bővüléséből származik. Ez pedig jelentős pozitívumnak számít.

Az Apple a csütörtöki kereskedésben 2,7 százalékkal 203 dollárra erősödött. Egy évvel korábban még 90 dolláron forgott a papír.

A közlemény szerint 8,7 millió darab iPhone-t adtak el a vizsgál időszakban, a Mac-ek eladása is nőtt 33 százalékkal, míg a zenelejátszó iPod értékesítése 8 százalékkal esett vissza.

eladás profit mac Apple növekedés nyereség Ipod iPhone
Kapcsolódó cikkek