Cégvilág

Túl drága a magyar gabona

Kereskedői szempontból gyakorlatilag még mindig pang a magyar gabonapiac

Pótsa Zsófia, a Gabonaszövetség szerint az étkezési búzát most a magyar piacon az intervenciós ár körül, tonnánként 27-30 ezer forintért lehet vásárolni. A malmok gyakorlatilag csak a napi szükségleteiket veszik meg, és nem készleteznek. Búzából eddig 900 ezer tonnát vittek ki Magyarországról.

Kifejtette, a kukorica tonnánkénti 30 ezer forintot meghaladó árát túl magasnak tartják a kereskedők ahhoz, hogy nagyobb tételt vegyenek. Az piacokon sincs kereslet a magyar kukorica iránt, mivel a szállítási költség, tonnánként 10-30 euró, megdrágítja a magyar árut, az ukrán kukorica pedig olcsóbb. Magyarországról eddig mintegy 1,36 millió tonna kukoricát exportáltak.

Pótsa Zsófia elmondta, tavaly a második félévben és az idén összességében mintegy 35 százalékkal kevesebb gabona hagyta el az országot, mint azt megelőzően.

A jelenlegi gabonagazdasági évben mintegy 2,4 millió tonna volt az összes gabonakivitel, míg 2008-2009-ben 3,7 millió tonna körül mozgott.

 Magyarországon 2009-ben búzából országosan összesen 4,343 millió tonna termett. Ez a 2008-as mennyiség 77,7 százalékát tette ki. Kukoricából a termés elérte a 7,363 millió tonnát, ami 16,5 százalékkal volt kevesebb az előző évinél.

felvásárlás kukorica malmok búza
Kapcsolódó cikkek