Cégvilág

A kalózpiacon jól hasít az olimpiai megnyitó

A közvetítést sugárzó csatorna és az olimpiai bizottság kalózkodás elleni erőfeszítései ellenére nem sokkal a megnyitót követően felkerült a BitTorrentre a téli olimpiai nyitó műsorának teljes videóanyaga. A fájlt több százezren töltötték le.

A TorrentFreak beszámolója szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a hivatalos közvetítő NBC erőfeszítései ellenére sem sikerült megakadályozni a téli olimpia hivatalos nyitóünnepségéről készült videók illegális online terjesztését - adta hírül a hamisitasellen.hu.

Néhány órával a megnyitót követően a rendezvény teljes videóanyaga elérhetővé vált a BitTorrent felhasználók számára is, amelynek eredményeként a kalózfájl letöltési száma rövid időn belül elérte a százezret.

A letöltéseket zömmel az idei olimpiának otthont Kanadából kezdeményezték, míg második legnagyobb arányban (15%) az Egyesült Államokból realizálták az illegális hozzáféréseket. A letöltések 5 százalékát az Egyesült Királyságból, 4-4 százalékát Ausztráliából és Hollandiából indították.

A portál beszámolója szerint az olimpiai események, kifejezetten a nyitó és záró ünnepségek torrentjei már a pekingi nyári olimpiai idején is nagy népszerűségnek örvendtek a kalózok körében. A 2008-as megnyitót például összesen több mint 5 millió alkalommal töltötték le illegálisan a BitTorrent hálózatán keresztül.

Várható, hogy a NOB, illetve az NBC lépni fog a masszív jogsértés ügyében. Az NBC korábban is jelezte, mindent megtesz, hogy az illegális műsortovábbítást megakadályozza. A sportesemény ideje alatt szakemberei folyamatosan monitorozni fogják az internetes oldalakat, megpróbálják blokkolni az illegális fájlokat, illetve felszólítják az engedély nélkül sugárzó honlapokat az érintett médiatartalom eltávolítására.

DVD hamisítás kalózok letöltés
Kapcsolódó cikkek