A Gazprom közép-ázsiai partnerei kulcsszerepet játszanak a vállalat stratégiájában, amely a hosszú távú üzleti kapcsolatokon és a kölcsönösen előnyös együttműködésen alapul. A Gazprom a földgáz iparág indulása óta aktív szerepet vállal a régióban, és következő évtizedekben izgalmas és ambíciózus projektekkel kívánja tovább mélyíteni és szélesíteni az együttműködést.



A közép-ázsiai nyersanyag jelentős részét képezi a Gazprom gázalapjának, melyből nemcsak oroszországi és a FÁK államok piacaira, hanem európai országokba is jut forrás. Létesítményeink folyamatos fejlesztésének köszönhetően a Gazprom kiemelkedően megbízható gázellátást képes biztosítani nagy-távolságú gázvezeték rendszerén keresztül. Ez teszi lehetővé, hogy gázexportban érdekelt régiós partnereink számára a lehető legvonzóbb üzleti lehetőséget nyújtsuk, biztos kereslettel és kiváló megtérülési mutatókkal. 2008-ban a Gazprom összesen 66,1 milliárd köbméter gázt vásárolt Közép-Ázsiából - Türkmenisztánból 42,3 milliárd köbmétert, Üzbegisztánból 14,2 milliárd köbmétert, míg Kazahsztánból 9,6 milliárd köbmétert. Ráadásul a Gazprom nemrég Azerbajdzsánnal is szerződést kötött 500 millió köbméter gáz megvételéről, amely az évek folyamán tovább nőhet.

2009-ben a Gazprom tovább növelte a vásárolt gáz mennyiségét: Üzbegisztánból 15,4 milliárd köbmétert, Kazahsztánból 10 milliárd köbmétert vett. Ugyanakkor számos - a pénzügyi és gazdasági válsággal kapcsolatos - külső tényezőnek köszönhetően, például a vállalat hagyományos piacain megcsappant kereslet miatt, a közép-ázsiai gáz vásárlás volumene 37,3 milliárd köbméterre csökkent. A 2009. áprilisi türkmenisztáni gázvezeték-baleset nyomán felfüggyesztett gázszállítás szintén közrejátszott a mennyiség csökkenésében. A türkmenisztáni gázszállítás 2010. januárjában indult meg újra. Idén a Gazprom közép-ázsiai és azerbajdzsáni gázszállítmánya már meghaladja a 40 milliárd köbmétert. A Gazprom számításai szerint 2013-2015-re áll helyre a lecsökkent gázkereslet, és a Közép-Ázsiából vásárolt földgáz mennyisége meghaladhatja a 2008-as szintet is.

A Gazprom csoport portfoliójában a közép-ázsiai gázvásárlás mindig komoly szerepet töltött be, tölt be meg és fog betölteni a jövőben. A beszerzett mennyiség a Gazprom számára biztosítani tudja mind az orosz piac, mind a külföldi piacok hatékony gázellátását.

A mindkét fél számára előnyös együttműködés kialakítása kiemelt cél a Gazpromnál. Számunkra és a régióbeli partnereink számára egyaránt közös érdek, hogy növeljük a Közép-Ázsiából Oroszországba biztonságban eljuttatott gáz mennyiségét. Ez a cél tükröződik az Elő-Kaszpi Gázvezeték megépítéséről szóló Közös Nyilatkozatban, melyet Oroszország, Türkmenisztán és Kazahsztán elnökei írtak alá. 2008-ban a Gazprom megegyezett türkmenisztáni beruházásokban való részvételről. 2009 decemberében - türkmén partnereinkkel közösen - megerősítettük részvételünket az Elő-Kaszpi-, valamint a Kelet-Nyugati Gázvezeték együttes megépítésében. Az Elő-Kaszpi Gázvezeték mintegy 1 700 kilométer hosszúságú, Türkmenisztánt köti össze Oroszországgal Kazahsztán érintésével, éves kapacitása pedig eléri a 30 milliárd köbmétert is. A tervek szerint a Kelet-Nyugati Gázvezeték lesz a legjelentősebb kapcsolat a kialakítás alatt lévő türkmén gázvezetékhez.

Nemrég Közép Ázsia és annak energiaforrásai különleges figyelem középpontjába kerültek. A Gazprom Csoport soha nem menekült el a kihívások elől, hiszen a vállalat hozzá van szokva a versenypiaci körülményekhez. A közép-ázsiai országokban kialakított kapcsolataink erőssége a helyi adottságok mély ismeretén alapszik, melyet hosszú távú együttműködés valamint erős szerződéses, jogi keret egészít ki. A Gazprom energiát nem kímélve igyekszik megosztani szakmai tudását közép-ázsiai partereivel a régióban létrehozott vegyesvállalatokon és egyéb üzleti együttműködéseken keresztül. Számos olyan közép-ázsiai beruházásban veszünk részt, például Üzbegisztánban, Kirgizisztánban és Tadzsikisztánban, melyek célja a helyi gáztermelő-, -szállító, -tároló és -kutató kapacitások helyreállítása és fejlesztése.

A Gazprom hosszú ideje folytatott régióbeli tevékenységei még a legszkeptikusabbakat is meg kellene győznie arról, hogy a vállalat helyi jelenléte jólfelfogott üzleti érdekből fakad, és nem új szereplők kizárásának céljából. Amióta a Gazprom elkezdett gázt exportálni Európába, a közép ázsiai gáz ennek jelentős részét teszi ki. Más szavakkal: közép-ázsiai szerepvállalásunk az európai energiabiztonság egyik alappillére. Ha Európa most mégis úgy dönt, hogy a gázt egyenesen a tervezett Nabucco gázvezetéken keresztül importálja - Oroszország részvétele nélkül -, természetesen alkalmazkodni fogunk az új valósághoz. De az új gázvezeték-terv még mindig nem indok arra, hogy a Gazprom eltérjen számára és fogyasztói számára évtizedeken keresztül jól működő vállalati stratégiájától.

Alekszander Medvegyev, a Gazprom alelnöke