Cégvilág

Csalódtak a nyertesek?

Felmérés. A még mindig túlzott adminisztrációt, bürokráciát, lassúságot és a magas tranzakciós költségeket tartják a legfőbb problémának a nyertes pályázók az európai uniós források hazai felhasználásában.

A többség ugyanakkor azt is elismeri, csak azért nem romlott cégük piaci helyzete, mert EU-támogatást nyertek. Ez derült ki abból a felmérésből, amelyet a Budapesti Corvinus Egyetem kutatócsoportja készített.

Az EU-támogatások hazai felhasználásának hatékonyságát a gazdaságfejlesztés területén a kkv-k részére kiírt pályázatoknál vizsgálták. A nyertesek mellett a pályázatíró cégeket és a bankokat is bevonták, ugyanakkor az intézményrendszer elzárkózott az együttműködéstől. Ezer céget kerestek meg, s 150 vállalkozott a kérdőív kitöltésére. A megkérdezett nyertesek 42 százaléka nyilatkozott úgy, nem érte meg pályázni, és aki szerint nem érte meg pályázni, annak 90 százaléka nem is pályázott tovább.

Akik szerint viszont megérte, azok felénél is kevesebb azok száma, akik az elmúlt négy és fél évben újból pályáztak.

A fejlesztéspolitikai intézményrendszer, tanulva a korábbi tapasztalatokból, már reagált a kritikákra és az új kihívásokra – válaszolt megkeresésünkre az NFÜ. A szervezeti átalakításokkal az intézményi hatékonysági mutatók jelentős javulását érték el.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

 

kkv tátmogatás EU-támogatások Budapesti Corvinus Egyetem
Kapcsolódó cikkek