Cégvilág

Csányi birodalma: Kiútkeresés a válságból

A termőföldtől a késztermékig tartó integrációval próbál úrrá lenni a hazai élelmiszeripart sújtó válságon a Bonafarm Zrt. A Csányi Sándor OTP-vezér élelmiszer-ipari vállalkozásait tömörítő csoport, amely a ma záruló Foodapesten mutatkozott be, azt tűzte ki célul, hogy régiós szinten is kiemelkedő szerepet vívjon ki magának az ágazatban.

Az integrált rendszer sikeréhez azonban a hazai élelmiszeripar számos problémáját is le kell küzdeniük. Az erősítése a hazai keresletcsökkenés ellensúlyozása miatt fontos, ellátási rendszerük bővítése pedig a súlyos alapanyaghiány miatt.
Márpedig az ágazat szakértői hangsúlyozzák: az összességében 2008-ban többmilliárdos mínuszszal záró (pontos adatok még nem állnak rendelkezésre, de tavaly is hatalmas volt a veszteség) hazai élelmiszeripar minden korábbinál súlyosabb helyzetben van. A szegmens felét feldolgozók közös gondjaként említik azt is, hogy termelésük nehezen vagy egyáltalán nem tudott igazodni a jórészt külföldi és már nem is csak országos, de akár regionális terítésben gondolkodó kiskereskedelmi láncok igényeihez.
A termékfejlesztés és a megfelelő marketing hiányát is gondként emelik ki a ma már a nemzetgazdaság mindössze hat százalékát adó, az uniós csatlakozás előtti 120 ezer helyett 90 ezer főt foglalkoztató ágazat szereplői.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Csányi birodalom Bonafarm Csányi élelmiszer
Kapcsolódó cikkek