Cégvilág

Hamarosan elérhető az uniós mikrohitel

TÁMOGATÁS. Rábólintottak tegnap az Európai Parlament képviselői az uniós garanciavállalással megvalósuló mikrohitelezésre, amelynek segítségével több tízezren kaphatnak lehetőséget az újrakezdéshez. Az Európai Unió négy éven át 100 millió eurót biztosít a hátrányos helyzetű emberek vállalkozásainak, illetve foglalkoztatásának támogatását célzó hitelkeretre.

Göncz Kinga szocialista EP-képviselő a megállapodást követően elmondta, hogy az uniós törvényhozás foglalkoztatási és szociális ügyi szakbizottsága folyamatosan figyelemmel kíséri majd a program működését. Hozzátette: most arra van szükség, hogy a rendelkezésre álló pénzt a tagországok igyekezzenek minél előbb és minél teljesebben fölhasználni.
Az Európai Parlament tegnap 60 millió eurót a Progress közösségi program alapjából, 40 milliót pedig a költségvetés tartalékaiból hagyott jóvá az új mikrofinanszírozási eszközre. Ez azoknak a társadalmi csoportoknak kínál újrakezdési esélyt, amelyek a válság miatt nehezen jutnak hitelhez, és szívesen fognának vállalkozásokba. A keretösszeg az Európai Beruházási Bank és a kereskedelmi bankok hozzájárulásával 500 millió euróra is nőhet.
A megállapodás része az a nyilatkozat, amelyben az Európai Bizottság vállalja, hogy amennyiben a Progress programban rendelkezésre álló öszszeget jó ütemben használják föl a tagállamok, kész a hátralévő három évben a tartalék terhére újabb 20 millióval föltölteni a keretet.
A közösségi garanciavállalással megvalósuló mikrofinanszírozási eszközt azok vehetik igénybe, akik elveszítették az állásukat, veszélyben van a munkahelyük, vagy helyzetüknél fogva nehezen kapnak hitelt, illetve nehezen jutnak álláshoz. Ugyancsak pályázhatnak a hitelre azok a mikrovállalkozások, amelyek munkanélkülieket, illetve hátrányos helyzetűeket foglalkoztatnak. A mikrohitel összege legföljebb 6-7 millió forint lehet, amelyet az EU elsődleges kockázatvállalása mellett nyújtanának bankok és mikrohitelezést végző egyéb intézmények, szervezetek. VG

VG-->

mikorfinanszírozás uniós garanciavállalás EP
Kapcsolódó cikkek