Cégvilág

Hogyan hoz aranyat a vetőmag? – Szenttamási sikertörténet

Néhány hónapja adták át a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. (TM Zrt.) új vetőmag feldolgozó üzemét Szenttamáson. A több mint 400 millió forintos beruházás 25 százalékát a Magyar Fejlesztési Bank által jóváhagyott hitelből, 21 százalékát a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) által nyújtott támogatásból, a többit saját forrásból finanszírozták. A beruházás és fejlesztés forrásának előteremtésében jelentős szerepet vállal a Társaság legnagyobb üzleti partnere, az 1942-ben alapított francia multinacionális vállalat, a Limagrain Central Europe SE, amely 2010-től 700 ezer eurót biztosít, az általa felvásárlandó hibrid kukorica előfinanszírozásával.

A fejlesztésnek köszönhetően nemcsak a legmodernebb technológiával rendelkező feldolgozó gépsor került átadásra, hanem egy 886 m2-es, korszerű könnyűszerkezetes csarnokot is építettek, új szemes terménytisztítóval és válogató üzemmel. A zárt anyagáramlás a beérkezett előtisztított vetőmag finomtisztítását, osztályozását és felületkezelését egészen a készáru csomagolásáig biztosítja.

A meglévő adottságok figyelembevételével kialakított környezetbarát technológia a legkorszerűbbnek mondható. Az üzemben az évek alatt sikerült érvényesíteni a vetőmagszektor alapvető érdekét, hogy a szaporított vetőmagot helyben dolgozzák fel. A hozzáadott érték munkahelyteremtő lehetőséget kínált.

A korábbi évek gyakorlatát követve a mezőgazdasági üzletágak közül a nyereséget termelő hybrid kukorica termelésre fókuszál a TM Zrt. Üzletpolitikájának köszönhetően a Társaság a francia Limagrain Central Europe SE kiemelt partnere a hibrid kukorica előállításában. Az 1996-tól tartó együttműködés a vetőmag termelésén túl feldolgozásra, vetőmag forgalmazásra, raktározásra, valamint logisztikai szolgáltatásokra is kiterjed.

A rendkívül korszerű gépsor – amely csírakímélő technológiával is rendelkezik – gyorsabb feldolgozást biztosít. Az üzem óránkénti feldolgozókapacitása öt tonna, ami 3-5 százalékkal javította a vetőmag kihozatalt, ez éves szinten – a 2013-ra tervezett 1 500 hektáros előállításnál – 200-225 tonna vetőmag többletet eredményez. Ezzel együtt a Limagrain számára alapanyagot hibrid kukorica vetésterülete is jelentősen bővült, a korábbi 200 hektárról 2009-re 1 000 hektárra nőtt.

vetőmag szenttamás törökszentmiklós MFB
Kapcsolódó cikkek