Cégvilág

Jó faragott a Wienerberger

A Wienerberger tavaly az adók levonása után 259 millió euró összegű veszteséget halmozott fel.

A világ legnagyobb téglagyártó vállalata a tavalyi évben 208 millió eurós EBITDA-ról számolt be, ez 53 százalékos csökkenés 2008-hoz képest. Az erősen csökkenő kereslet hatásár az árbevétel 25 százalékkal csökkent a vállalatnak, emellett azonban 890 millió euróról 410 millió euróra mérséklődött a vállalat tartozásállománya. A cash flow a nehéz körülmények ellenére 28 százalékkal javult a 2009-es évben – jelenti a Dow Jones Newswires.

A cég üzleti forgalmának legjelentősebb csökkenése Közép- és Kelet-Európában következett be, ahol a visszaesés mértéke 35 százalékos volt, valamint Észak-Amerikában, ahol 25 százalékos forgalomcsökkenés következett be. A Wienerberger tavaly átfogó struktúraváltási programot hajtott végre, ennek keretében 31 üzemet zárt be és több gyártósort állított le. 

Heimo Scheuch, a Wienerberger vezére erre az évre jelentős eredménynövekedést vár a költségtakarékosságnak és a gyártókapacitások jobb kihasználásának köszönhetően. A cégvezető szerint a kereslet Nyugat-Európa egyes országaiban növekedni fog, ám Kelet-Európa kilátásait nehéz megbecsülni. "A régióban Lengyelország az egyetlen olyan ország, amelyet illetően az erős belföldi kereslet folytán 2010-ben bizakodó vagyok"- fogalmazott Scheuch. A vezérigazgató kizárta a további gyárbezárások lehetőségét és leszögezte, hogy a cég az átalakítást követően hatékonyan működik.

EBITDA 2009 veszteség Wienerberger
Kapcsolódó cikkek