Cégvilág

Jól dolgozik, de hamar kiég a magyar

Nem a konstruktivitásra épülnek a magyar vállalati közösségek, az összkép a magyarok munkastílusában a kooperáció hiányát mutatja – idézi a Figyelő a szervezeti kultúra jellemzőit feltérképező első hazai kutatás eredményét.

A Human Synergistics Hungary számos tanácsadó cég együttműködésével tavaly először készítette el szervezeti kultúra kutatását, amelyben az ország minden területéről, különböző szektorokból, száz cég ezer munkavállalója vett részt. Az állami és a versenyszféra dolgozói tehát hasonlóan látják munkahelyi elvárásaikat: úgy vélik, a magánéletüket teljesen alá kell rendelniük a munkájuknak.

A magyarokra legjellemzőbb stílus az úgynevezett agresszív-védekező kategóriába eső perfekcionizmus. Ez nagyjából abban merül ki, hogy mindenáron a tökéletességre törekednek. - állítja Zsikla Gábor, a Human Synergistics ügyvezetője.

A perfekcionizmus nem egyenlő a teljesítménynek hívott stílusjeggyel. Utóbbi hosszabban fenntartható állapot, míg a mi életvitelünk alapvetően nem egészséges, és kiégéssel végződhet. „A munkát mindkét típus jól elvégzi. A különbség az, hogy eközben mennyire érzik jól magukat” – mondta a lapnak a tanácsadó.

kondtruktiváts vállalati magatartás alkalmazkodás
Kapcsolódó cikkek