Cégvilág

Kiirthatatlannak tűnik a sárga csekk

Töretlen népszerűségnek örvend a sárga csekkes befizetés a lakosság körében.

A nagy forgalom egyik oka, hogy sokan nem is tudják más úton kiegyenlíteni a számláikat, a lakosság jelentős része pedig likviditásmenedzselésre használja, a segítésével ugyanis fizetőképesek maradhatunk. Ha nincs pénzünk, akkor trükközünk vele, és késve fizetünk, hogy más halaszthatatlan kiadásunkra maradjon pénz - közölte az MR1 - Kossuth Rádió.

A válság hatására tavaly egyre nagyobb késéssel fizették be az emberek a számláikat. A Magyar Postánál 2009 tavaszán azt vették észre, hogy a forgalom visszaesett, de kiderült, hogy csak a csekkek befizetése késett a korábbihoz képest jobban. Átlagosan két hónapra nőtt a csúszás, majd azt görgették maguk előtt az emberek - mondja Tomecskó Tamás szóvivő.

A tavaly tavaszi visszaesés után ma már jobban fizet a lakosság, a cégnél azt tapasztalták, hogy az emberek kezdik behozni a lemaradásukat, a csúszások rövidülnek, de még nem álltak vissza a válság előtti szintre.

Válság nélkül is szívesen használjuk a pénzügyi egyensúlyunk megtartására a sárga csekket. Minden évben vannak olyan időszakok, amikor megfigyelhető a csúszás - mondja az ELMŰ szóvivője. Boross Norbert ugyanakkor nem kívánta elárulni, hogy mekkora mértékben nőtt a késve fizetők száma, és mekkora a befizetés átlagos csúszása, az ELMŰ ugyanis tőzsdei társaság, és ez az információ befolyással lehetne az árfolyamra. Mindenesetre a cég 2009 első féléves gyorsjelentésében az áll, hogy a felszólítások gyakorisága nőtt, ami előre vetíti, hogy a számlák befizetése is csúszni fog.

számlabefizetés posta sárga csekk Magyar Posta
Kapcsolódó cikkek