Cégvilág

Magyar nyelvtudáshoz is kötheti a Fidesz a termőföldvásárlást

Nem kizárt, hogy ez év őszétől magyarul is tudnia kell és helyben kell laknia annak, aki termőföldet akar vásárolni Magyarországon – legalábbis akkor, ha a Fidesz kerül hatalomra. A Figyelő összeállítása szerint a kormányzásra készülődő legnagyobb ellenzéki párt a jelenlegi kormányhoz hasonlóan a földvásárlási moratórium meghosszabbítására vonatkozó magyar kérelmet is benyújtaná az EU-nak.

Ha a választások a Fidesz elképzelései szerint alakulnak, akkor nem kizárt, hogy ez év őszétől magyarul is tudnia kell és helyben kell laknia annak, aki termőföldet akar Magyarországon vásárolni – derül ki a Figyelő összeállításából.

A külföldiek „távoltartásának” eme módszere persze még nem emelkedett a Fidesz hivatalos pártprogramjának szintjére, az azonban tény, hogy számos egyéb konkrét elképzelés is napvilágot látott már ez ügyben.

A kormányhoz hasonlóan például a Fidesz is beadná a földvásárlási moratórium meghosszabbítására vonatkozó magyar kérelmet az Európai Uniónak.

„Felkészülünk arra is, hogy ha a tagországok nem egyeznek bele a hosszabbításba, és a földpiac elméletileg kinyílik” – mondta a Figyelőnek Font Sándor a Fidesz politikusa. Arra azonban egyelőre sem a Fidesz, sem a többi párt programja nem ad megoldást, hogy miként kerüljük el az árrobbanást a termőföldek piacán 2011 tavaszán, amikor lejár a földvásárlási moratórium.

Tény, a Fidesz szakértői a dán, illetve a francia földtörvényhez hasonló szabályozási szisztéma kialakításán dolgoznak. A dán megoldás egyik kulcseleme, hogy szakirányú végzettséghez kötik a termőföldvásárlást, Franciaországban pedig az állami földalapnak elővásárlási joga van, vagyis a nemkívánatos érdeklődők elől egyszerűen felvásárolják a földeket.

Ugyancsak a Fideszes politikusok fejében formálódik az a törvénytervezet, amelynek eredményeképpen a támogatások sávos – azaz a földterület méretével fordítottan arányos – csökkentésével hátráltatná a nagybirtokok létrejöttét. A Fidesz agrárkoncepciójának középpontjában ugyanis a családi gazdaságok állnak.

földvásárlási moratórium Fidesz pártprogram
Kapcsolódó cikkek