Cégvilág

Mai Toyota ügy: A Prius fékjével is gond van

A Toyotának újabb nehézséggel kell szembenéznie. Mint kiderült, a világ legnépszerűbb hibrid autójával, a Priusszal kapcsolatban eddig száz alkalommal jelentettek panaszt a fék meghibásodása miatt. A Prius nem szerepel a korábban visszahívott modellek között.

A Toyota eddig nyolc modell, mintegy 9 millió gépkocsi visszahívásáról döntött a gázpedál hibája miatt. A helyzet most tovább romlik, miután kiderült: a tavaly májusban piacra dobott új Priusszal kapcsolatban eddig több mint száz tulajdonos élt panasszal, ezúttal a fék miatt. 

Az amerikai közlekedésbiztonsági felügyelethez érkezett bejelentések közül kettő balesettel kapcsolatos. A japán közlekedési minisztérium 14 panaszt regisztrált a Prius kapcsán. Az AP információi szerint a tárca vizsgálatot kért a Toyotától az ügyben, aminek eredményéről eddig nem kaptak értesítést. Az autógyár megerősítette, hogy jelenleg vizsgálják az ügyet.

A világ legnagyobb autógyárának értéke becslések szerint 21 milliárd dollárral csökkent a visszahívások miatt és a probléma az elemzők szerint más japán vállalatok hírnevét is csorbíthatja. A padlószőnyeg és a gázpedál ügye évek óta napirenden van az Egyesült Államokban, de csak 2009 novemberében döntött úgy a Toyota, hogy változtat a konstrukción.

Prius Toyota autógyár gázpedál
Kapcsolódó cikkek