Cégvilág

Spórolnak a Volánok

A konzorciumokba tömörült, állami többségű 24 Volán társaság összesen mintegy 9 milliárd forintot takarítana meg az idén, miközben a kormány csak 4 milliárddal csökkenti a támogatásukat – értesült lapunk.

A közösségi közlekedés átalakításáról szóló, tavaly született kormányrendelet alapján összeállt cégeknek tetszik a konzorciumi forma: úgy kínál számukra az eddigieknél érdemben komolyabb együttműködési – így megtakarítási és bevételnövelési – lehetőségeket, hogy közben nem csorbul az önállóságuk.

Kimaradt viszont a szerveződésből néhány busztársaság, ezekre – nem lévén bennük állami többség – nem vonatkozott a fenti kormányrendelet, de szabadon csatlakozhatnak a konzorciumokhoz, amelyek a MÁV-ot is várják.

A lapunknak nyilatkozó cégvezérek szerint komoly elbocsátásoktól nem kell tartani, az esetleges létszámfölösleg pedig semmiképpen nem a buszvezetők és a karbantartók körében keletkezik, de hangsúlyozták: a bérrel is gazdálkodni kell.

A válság miatt tavaly kevesebben ültek buszra, hiszen kevesebben jártak munkába is. Az idei utazási kedvet ezenfelül az által indokoltnál egyébként alacsonyabb buszjegy- és bérletáremelés is tovább lohaszthatja.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Volánok MÁV spórol
Kapcsolódó cikkek