Cégvilág

Újraindulhat a szénbányászat a Mecsekben

Néhány éven belül beindulhat a Mecsekben rejlő széntelepek kibányászása, amely akár 2500 új munkahelyet teremthet a térségben.

Legkorábban 5-6 év múlva indulhat újra a mélyművelésű bányászkodás a Mecsekben – jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Verbőci József, a kutatási jogokkal rendelkező Calamites Kft. ügyvezetője.


A szóban forgó 10,5 négyzetkilométeres területen 438 millió tonna igazolt feketekőszén-vagyon van, ezt befektető bevonásával 80 éven át évi 2,4 millió tonna szén felszínre hozásával lehetne kitermelni. Az elsőbbségi bányászati jogokkal rendelkező Calamites – a szükséges további engedélyezési folyamatot követően – reményeik szerint 3-4 éven belül hozzáfoghat a feketekőszén-vagyon kitermeléséhez szükséges bányalétesítmények megépítéséhez, újabb három év után pedig az 1,2 millió tonna évi termelés beindításához. A társaság tervei szerint újabb két év után érheti el a mélybányászati termelés a célként kitűzött 2,4 millió tonnás évi termelést.

A realitáshoz azonban az is hozzátartozik, hogy a nagyszabású vállalkozás megvalósításához nagyon sok pénz is kell. Ugyanis a termelés beindítására több évre és több mint 74 milliárd forint összértékű beruházásra van szükség.

Akár 2500 új munkahely

A grandiózus bányanyitási terveknek természetesen komoly kihatása lenne a helyi munkaerőpiacra, aminek előre örülnek a települések polgármesterei, a helyben élő emberek. Mint a Calamites illetékesei fogalmaznak, a céghez naponta érkeznek a projekt állapota iránt érdeklődő telefonok ma munkanélküli egykori bányászoktól, a bizonytalanságban élő márkus- hegyi bányászoktól, illetőleg a jelenleg külföldön dolgozó, de jó lehetőség esetén szívesen hazatérő szakemberektől.

A csúcsrajáratást követően a mélyművelésű bánya közvetlenül mértéktartó számítások alapján is mintegy 2000 embernek adhat munkát, további 300–500 munkahelyet jelenthet a kiszolgálói kör kialakítása. Munkahelyteremtést ígérhet a Nagymányok határában tervezett külszíni fejtés megindítása is. Utóbbi megvalósulását gyorsíthatja, hogy ennek beruházási költsége – mintegy 270–280 millió forint – töredéke a mélybányáénak.

Calamites feketekőszén Mecsek széntelep
Kapcsolódó cikkek