Cégvilág

Veszteséges lehet a téli olimpia

Itthoni idő szerint holnap hajnalban kezdődik Kanadában a 21. téli olimpia. Szinte biztos, hogy jelentős veszteség, becslések szerint 37 millió dolláros bukás lesz a zárás mérlege.

A vancouveri rendezőket minden bizonnyal az is ösztönözhette a jelentkezésre, hogy a 22 évvel ezelőtti, Calgaryban megrendezett másik hazai téli olimpia minden idők legnagyobb, 185 millió dolláros nyereségét hozta.

Nem volt zökkenőmentes a felkészülés, s a helyzet jelenleg is feszült: miközben ugyanis a vancouveri játékokra milliókat költ a tartományi kormány, megszorításokat hajt végre az egészségügy és a szociális ellátások terén. A kormányzat többek között 14 iskola bezárására és 800 tanár, valamint 233 közszolga elbocsátására tett javaslatot.

A Vancouver Sun az olimpiai költségvetést az infrastrukturális fejlesztésekkel együtt közel 8 milliárd dollárra teszi, ebből 1,75 milliárd dollárt fordítottak közvetlenül a játékokra – ez az eredetileg tervezett összeg kétszerese. De még a legkonzervatívabb becslések is 6 milliárdra teszik a teljes költséget.

Az olimpia pénzügyi helyzetét jól mutatja, hogy az eredetileg 175 millió dollárra tervezett biztonsági költségvetés mostanra 900 millió dollárra emelkedett. Ennél is beszédesebb, hogy 2003-ban, a pályázat elfogadásakor 660 millió dolláros közvetlen költség mellett 10 milliárd dolláros megtérülésre számítottak a rendezők. Mindez persze jóval a világválság előtt történt. Most a jegyeladásokból, televíziós jogokból és szponzori támogatásokból a szervezők 1,45 milliárd dollárt remélnek.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

 

téli olimpia vancouver veszteség
Kapcsolódó cikkek