Cégvilág

Vigyázat! Újabb partidrog a piacon

A hazai kábítószerpiacon egy új, mephedrone nevű „partidrog” jelent meg, amelyet internetes forgalmazói porszívó-illatosítóként vagy növényi növekedést serkentő tablettaként árulnak. Az ectasy-hoz hasonló elven működő szer hosszútávú egészségkárosító hatása egyelőre az orvosok előtt is ismeretlen.

A VPOP több alkalommal foglalt már le mephedrone anyagot, a BRFK laboratóriuma pedig beazonosította. A készítmény egészségkárosító hatása miatt az ÁNTSZ felkérte a BRFK-t, mérlegelje, hogy eljárást indít az ügyben.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatalnak ugyanis nincs lehetősége helyszíni ellenőrzésre, illetve nincs nyomozati jogköre sincs a készítmények vizsgálatára. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal közegészségügyi főosztálya felvette a kapcsolatot a Drogfókuszponttal. A nemzetközi korai jelzőrendszeren keresztül is megtörtént a riasztás.

A szer fogyasztása Amerikában már több halálos áldozatot követelt, több uniós tagállamban pedig tiltólistán szerepel. Angliában két tinédzser halt meg a fogyasztása során.

A hirdetésekben ugyan jelzik, hogy a készítmény emberi fogyasztásra nem alkalmas, ám a blogolók, fórumozók és a világhálót böngészők hamar rájöttek, hogy a szer „nem rendeltetésszerű használatával” a már ismert drogokhoz hasonló kábítóhatás érhető el.

ÁNTSZ mephedrone
Kapcsolódó cikkek