Cégvilág

Az XP felhasználók gondban lehetnek

2011 elejére a világon forgalmazott összes merevlemez új tárolási módszerrel dolgozik majd. A 30 éve nem látott változás eredményeképpen jóval helytakarékosabbak lesznek a winchesterek, de a Windows XP felhasználók számára a váltás gondot okozhat.

A DOS megjelenése óta a merevlemezeken rendelkezésre álló helyet 512 kilobájtos egységekre osztják – ez az IBM-nek köszönhető, hiszen a cég ezt a méretet használta egységként a floppikon. A közelmúltig ez nem is jelentett gondot, mostanra azonban egy merevlemez akár ezer gigabájt adat tárolására is képes, így a sok kis egységre történő felbontás indokolatlan helypazarlással jár.

Ezért a gyártók 4 kilobájtos blokkokra váltanak majd, ennek köszönhetően nyolcadára csökken az elpazarolt hely mennyisége és duplájára nő az a terület, amelyet a merevlemezek egységenként a hibák javítására fordíthatnak. A lemez meghajtók gyártóit tömörítő szövetség (Idema) szerint 2011 januárjára meg kell történnie a váltásnak, a cégek pedig kampányba kezdtek, hogy tudassák a felhasználókkal, milyen gondok elé nézhetnek a változás kapcsán.

Ez elsősorban a Windows XP felhasználókat érinti, ezt a rendszert ugyanis még a 4 kilobájtos tárolásra való átállás megkezdése előtt dobták piacra. Hogy elkerüljék a bajt, az új merevlemezek "úgy tesznek majd", mintha a régi formátumot használnák, ez viszont a BBC-nek nyilatkozó szakértők szerint érezhetően csökkenti majd ezeknek a winchestereknek a teljesítményét. A Seagate marketing menedzsere szerint akár 10 százalékkal lassulhat a merevlemezek működése ebben az esetben.

windows Seagate IBM winchester merevlemez
Kapcsolódó cikkek