Cégvilág

Bepereli az EMI-t a Pink Floyd

A Pink Floyd több mint 40 éve kötött szerződést az EMI lemezkiadóval, de most úgy döntött: pert indít a cég ellen a szerzői jogdíjak kapcsán.

A Reuters jelentése szerint a legendás együttes az online eladásokat és az értékesítéssel kapcsolatos bevételek számításának módját vitatja. A Pink Floyd egyúttal kifogásolja azt is, hogy az EMI dalokra szedve értékesíti albumait.

A csapat ügyvédje közölte, hogy szerződésük kifejezetten tiltja a dalonkénti értékesítést. Az EMI viszont úgy értelmezte, hogy ez a tilalom csak a fizikai termékekre vonatkozó és az online albumokra nem.

Az EMI-nak egyébként nem hiányzott ez a per, hiszen a legendás kiadó már így is a csőd szélén áll. Az EMI 2008-ban még csak 412 millió fontos veszteségről számolt, az idei üzleti évben viszont 1,6 milliárd font mínuszra számít a kiadó. A hatalmas veszteség jelentős részét a katalógus leírásának értéke adja. A cég tartozásai 2,6 milliárd fontra rúgnak és erősen kétséges azok megtérítése. A tulajdonos Terra Firma már közölte a befektetőkkel, hogy elképzelhető, hogy 100 millió fontot kell beinjekcióznia a gondokkal küzdő kiadóba.

per Pink Floyd EMI
Kapcsolódó cikkek