Cégvilág

Eclipse-ügy: Kétmilliárd forintos adócsalás?

A Budai Központi Kerületi Bíróság harminc napra elrendelte az Eclipse-ügy hét gyanúsítottjának előzetes letartóztatását. A Fővárosi Főügyészség indítványa szerint az Eclipse vezetői és segítői fiktív számlákkal és pénzügyi műveletekkel 1,35 milliárd forint áfa- és 636 millió forint társaságiadó-fizetési kötelezettségük alól bújtak ki.

Az Eclipse az a cég, amely nemzetbiztonsági okokból titkosított közbeszerzési eljárások keretében több informatikai rendszer kiépítésére és üzemeltetésére nyert el milliárdos állami pályázatokat. Legutóbb, 2009 decemberében ők nyerték el az eredetiségvizsgálatot támogató informatikai rendszer kiépítésének és négyéves üzemeltetésének jogát. Ez ügyben az eredetiségvizsgálatban érdekelt cégek feljelentése nyomán a rendőrség is nyomoz, mivel a feljelentők számos gyanús körülményt véltek felfedezni az Eclipse szerződéskötése körül - írta a szombati Népszabadság.

A vámőrség azonban – félhivatalos közlések szerint – állampolgári bejelentés alapján kezdett vizsgálódni az Eclipse pénzügyei körül. A cég – a nyomozás adatai szerint – 2007 és 2009 között öszszesen 8,1 milliárd forint értékű állami megbízást nyert el titkos közbeszerzési pályázatokon. Ezen informatikai beszerzések ellenértéke után azonban az Eclipse – a nyomozás jelen állása szerint – nem fizetett adót.

NBH eclipse adócsalás
Kapcsolódó cikkek