A 2006-os tulajdonosváltást követő négy korábbi sikeres földgázaukció után az E.ON Földgáz Trade Zrt., az E.ON Ruhrgas International AG 100 százalékos leányvállalata, pénteken megtartotta ötödik magyarországi földgázaukcióját. A részvevő hat vállalat közül három, összesen 1,075 milliárd köbméter földgázt vásárolt meg az online aukció során, áll az E.ON közleményében.



A kikiáltási ár az E.ON Földgáz súlyozott beszerzési átlagárának 97,5 százaléka volt, és az aukció a negyedik menet után ért véget. A szerződéseket 2010. július 1-től kezdődő hatállyal, két gázévre kötik és a földgázt a magyar-ukrán határponton vehetik át a nyertes vállalatok.
A földgáz aukciós program célja, hogy a program iránt érdeklődő társaságok versenyképes, átlátható és egységes feltételek mellett juthassanak jelentős mennyiségű földgázhoz. Meghirdetését az Európai Bizottság írta elő az E.ON Ruhrgas International AG számára, amikor a vállalat megvásárolta a MOL gáznagykereskedő és gáztároló cégeit.

A kötelezettség értelmében az E.ON Földgáz Trade Zrt. 2006 és 2013 között minden évben 1 milliárd köbméter gázt bocsát online aukcióra. Az EU előírás szerint az aukcióról visszamaradt gáz egyharmadát a következő három évben aukcióra kell bocsátani. Az Európai Bizottság előírásainak betartását az Európai Bizottság független megbízottja, Dr. Faludi Zoltán felügyeli.

Az E.ON Földgáz Trade Zrt. az E.ON Ruhrgas International 100%-os tulajdonában álló földgáz-nagykereskedő cég, mely hazánk legnagyobb gázimportőreként és nagykereskedőjeként az ország gázellátás-biztonságának egyik fő letéteményese.

Erősödhet a hazai verseny

Horváth Tibor, az E.ON Földgáz Trade Zrt. Igazgatóságának tagja elmondta: “Az idei aukciós iránti nagy érdeklődés egyértelműen mutatja a versenypiac erősödését. Bízunk benne, hogy a sikeresen megtartott földgázaukció tovább növeli a hazai piaci versenyt, és arra motiválja a kereskedőket, hogy még jobban kihasználják a liberalizáció által nyújtott lehetőségeket.”