Cégvilág

Hivatalosan is kérjük a földmoratórium meghosszabbítását

A kormány hivatalosan is kéri a földvásárlási moratórium meghosszabbítását, és felhatalmazta Gráf József földművelésügyi minisztert, hogy folytassa le az ehhez szükséges szakmai egyeztetéseket az érintett tárcákkal, valamint a szakmai és érdekvédelmi szervezetek képviselőivel - közölte a kormányszóvivő pénteken az MTI-vel.

Szollár Domokos elmondta: a kormány a múlt heti ülésén megerősítette, hogy hivatalosan is benyújtja az Európai Uniónak a földvásárlási moratórium további három évvel történő meghosszabbítására vonatkozó kérelmét. A kérelemről hétfőn kezdődnek meg a konzultációk a szervezetekkel az agrártárcánál.

A kormány határozott szándéka, hogy megvédje a magyar termőföldet, a hazai gazdálkodókat a spekulációtól és a spekulánsoktól - hangsúlyozta Szollár Domokos.

A kormányszóvivő emlékeztetett arra: az agrárminiszter 2009 januárjában már jelezte az uniós miniszteri értekezleten, hogy Magyarország 2011-től élni kíván a moratórium további három évvel történő meghosszabbításával. Az EU akkor ezt azzal vette tudomásul, hogy a hivatalos igényt 2010-ben, az újonnan alakult bizottsághoz kell benyújtani, mivel a moratórium csak 2011. április 30-án jár le.

kormány földvásárlási moratórium Gráf József
Kapcsolódó cikkek