Cégvilág

Informatikai pozícióvesztés

A 46. helyre csúszott vissza Magyarország a Világgazdasági Fórum (WEF) most közzétett információtechnológiai fejlettségi rangsorában a tavalyi 41.-ről.

 A Networked Readiness Index készítői 68 – részint objektív, részint szubjektív – szempont alapján vizsgálták, hogy az egyes országokban milyen az informatika alkalmazásának környezete, mennyire kész az IT-eszközök felhasználására a lakosság, a vállalati szféra és a kormányzat – és mennyire eredményes ez a tevékenység. Irene Mia, a WEF vezető közgazdásza a ranglistát bemutatva kiemelte: csak azok az országok tudnak sikeresek lenni, amelyekben a kormány markáns IT-stratégiát fogalmaz meg, és a társadalmi, gazdasági szereplők mindegyike feladatának érzi az abban foglalt célok megvalósítását.
A lista élére ezúttal Svédország került, a harmadik helyre szorítva az eddig vezető Dániát. Az élmezőnyben zömmel kisebb nyugat-európai államokat és ázsiai „tigriseket” találunk, de az Egyesült Államok és Kanada is bekerült a top tízbe. Magyarország térségbeli pozíciója közepesnek nevezhető. Észtország, Szlovénia, Csehország és Litvánia előkelőbb helyezést kapott, viszont Lengyelország, Szlovákia és a balkáni államok jócskán mögöttünk állnak. Világviszonylatban viszont világos a pozícióvesztés. A tavaly még hazánk mögött szereplő Kína vagy India az idén megelőzte Magyarországot. Hazánk lecsúszása folyamatos, két éve még a 37. helyen álltunk.
Az idei felmérésben legroszszabbul a piaci környezet, a kormányzati és az egyéni felkészültség kategóriájában teljesített Magyarország a davosi szakértők szerint. Ezzel szemben az infrastrukturális ellátottság tekintetében viszonylag jól szerepeltünk. A 68 vizsgált tényező közül kettő van, amelynek alapján Magyarország a világranglista első tíz helyének valamelyikét foglalja el. A cégalapítás időigénye terén az 5., a számítógépek és kapcsolódó termékek, szolgáltatások importja alapján pedig a 7. helyre került (utóbbi az IT-ellátottság tekintetében nyilván jó hír, de a magyar gazdaság egészének teljesítőképességéről már vegyes bizonyítványt állít ki).

A másik végletet a kormányzati IT-mutatók, a lakossági és üzleti telefondíjak nagysága és néhány általános környezeti tényező jelenti: ezekben 100 fölötti helyezésekkel kénytelen megelégedni Magyarország. TG

it piac India
Kapcsolódó cikkek