Cégvilág

Kicselezik a kalózkodás elleni törvényt a netezők

Egy frissen közzétett francia tanulmány szerint a Hadopi-törvény tavaly szeptemberi elfogadása óta nem csökkent az illegális letöltés aránya az országban. Igaz a felmérés szerint az internetezők változtattak szokásaikon, és a törvény által célzott fájlcserélő oldalak helyett más forrásokat használnak a letöltéshez – írja a Digital Tv Europe portá

A Rennes Egyetem kutatói által készített felmérés szerint a kalózkodás és illegális letöltés visszaszorítását célzó Hadopi-törvény tavaly szeptemberi elfogadása egyelőre nem a kívánt hatással jár.

Kutatásuk szerint a jogszabály bevezetését megelőző időszakhoz képest 2009 szeptembere és decembere között csökkenés helyett kismértékben, mintegy 3 százalékkal emelkedett a francia internethálózatokon megvalósuló illegális letöltések aránya. Igaz, a törvény rendelkezéseit a gyakorlatban még nem alkalmazzák: az első figyelmeztető levelek kiküldésére várhatóan a tavasz folyamán kerül majd sor.

A kutatás szerint a jogszabályra válaszul a letöltésen nem, de a "beszerzési forrásaikon" változtattak az internetezők. Mivel a Hadopi-törvény a fájlcserélő oldalakon keresztül megvalósult illegális letöltést célozza, az internetezők ezek helyett egyre nagyobb arányban kezdtek el a streaming és a közvetlen letöltést kínáló weblapokon keresztül letölteni. A felmérés szerint a helyi online letöltő közösség 20 százaléka ez utóbbiakat használta a vizsgált időszakban.

A kutatás szerint egyébként a legális letöltési szolgáltatásokat használó internetezők mintegy fele az illegális tartalomhozzáférési lehetőségeket is használja, bő negyedük az illegálisnak minősített fájlcserélő oldalakon keresztül is tölt le fájlokat.

A francia Hadopi-törvény az illegális letöltők figyelmeztetésben részesítéséről, és az ezek hatástalansága esetén alkalmazható szigorú szankciókról rendelkezik. A jogszabály szerint amennyiben a jogsértő internetezők három figyelmeztetés kézhezvétele után sem hagynak fel törvénytelen magatartásukkal, nagyobb összegű pénzbírság megfizetésére kötelezhetők, valamint internetkapcsolatuk átmeneti felfüggesztésének lehetőségével is kénytelenek lesznek szembenézni.

kutatás fájlcserélő felmérés kalózkodás Hadopi oldal letölt
Kapcsolódó cikkek