A strasbourgi plenáris ülés szerdán megszavazta azt a módosítási javaslatot, amelynek értelmében az egyes tagállamok saját döntésétől függ, hogy kívánják-e mentesíteni mikrovállalkozásaikat a belső piacot szabályozó direktívának az éves beszámoló készítését előíró rendelkezése alól. Az Európai Bizottság korábban készített hatástanulmánya szerint a javaslat összesen 6,3 milliárd eurós megtakarítást hozhat uniós szinten.
Az EU jelenleg hatályban lévő direktívái alapján 7,2 millió vállalkozásra vonatkozik az éves beszámolási kötelezettség. Ebből azonban 5,4 millió cég olyan mikrovállalkozásnak minősül, amelynek tevékenysége szinte kizárólag lokális kötődésű. Mivel ezeknek a cégeknek nincs határon átívelő hatásuk az egységes belső piacra, arra sincs szükség, hogy teljes mértékben az ezt szabályozó irányelvhez kössük őket – fogalmazott a javaslat jelentéstevője, Klaus-Heiner Lehne néppárti EP-képviselő.
A direktíva előírásai alóli felmentés két kritériuma az 500 ezer euró alatti éves mérlegfőösszeg lenne, illetve, hogy a nettó bevétel ne haladja meg az egymillió eurót, és/vagy az alkalmazottak száma ne legyen több tíz főnél. A parlamenti vita során Lehne hangsúlyozta, hogy a javaslatot egyelőre blokkolja a tanács, és „álláspontjuk átgondolására” kérte a tagállamokat. A javaslat kritikusai szerint a kivételezés ronthatná az üzleti élet átláthatóságát. VG