Cégvilág

Veszélybe kerülhet a Gazprom pozíciója

Megrendülhet a Gazpromnak, a világ legnagyobb földgázszállítójának a pozíciója, mert a egyre több vállalat fektet be alternatív gáz gyártásába - írja a Vedomosztyi című orosz üzleti lap.

A földgázkitermelés alternatív forrásai egyre népszerűbbek Oroszországban, Katarban és Iránban, amelyek a globális földgázkészletek mintegy felét adják. Ezek az országok azonban nem hajlandóak beengedni a külföldi vállalatokat saját gázlelőhelyeikre - idézi a Vedomosztyit a RIA Novosztyi.

Számos ország hatalmas alternatív gázkészletekkel rendelkezik, ez a talált mennyiség akár 120 trillió köbméter az Egyesült Államokban, 100 milliárd köbméter Oroszországban, 70 milliárd köbméter a Közel-Keleten, 36 köbméter Kínában. De nagy alternatív gázkészleteket találtak Kanadában, Indiában, Németországban, Dél-Afrikában, Ukrajnában és Kazahsztánban is.

Az alternatív gáz kitermelésére vonatkozó projektek tették lehetővé az Egyesült Államoknak, hogy tavaly túlszárnyalja Oroszországot, mint a világ vezető gáztermelője, termelése 745,3 milliárd köbméter volt, míg Oroszországé 582,9 milliárd köbméter.

alternatív gáz köbméter Gazprom
Kapcsolódó cikkek