Szokatlan dugó okozott fennakadást pár hete a Nitrogénművek Zrt. péti üzeménél: több száz, műtrágyáért sorban álló kamion torlaszolta el az utat. Hazánk egyetlen műtrágyagyártója a tavaszi főszezon előtt árulta készleteit, a 120 ezer tonna hazai igény mellett pedig még 170 ezer tonnányi exportot állítottak elő az első két hónapban.
Az év elején tapasztalt áruhiány mára rendeződni látszik, bár szakértők arra figyelmeztetnek: a kereslet növekedésén túl a földgáz ára miatt is nőhet a műtrágya ára, jelentős, akár 25-30 százalékos mértékben.
A kiugró 2008-as árak után a tavalyi év a visszarendeződésről szólt a műtrágyapiacon: az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) adatai szerint a 60 százalékot meghaladó áremelkedést 2009-ben átlagosan 11,2 százalékos csökkenés követte. Ez azonban inkább az év második felére volt jellemző, vagyis az értékesítés szempontjából erősebb tavaszi időszakban még nem, így a termelők összességében kevesebb műtrágyát vásároltak.
A második fél évre – az árcsökkenés hatására – növekvő kereslet sem tudta azonban kompenzálni a kiesést, így az év egészét tekintve természetes súlyban 10, hatóanyagsúllyal számolva pedig 15 százalékkal kevesebb műtrágya kelt el, mint 2008-ban.
Mindez összességében egymillió tonnás forgalmat jelent, amelynek értéke 83,4 milliárd forint volt, 12,2 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Változott a forgalom összetétele is: tovább nőtt a legkevésbé elhagyható nitrogén, illetve az egyszerű műtrágyák aránya. Igaz, mennyiségben még ezek a hatóanyagok is csökkenést mutattak, bár erre részben magyarázat, hogy a gazdák szívesen használnak magas foszfor- vagy káliumtartalmú összetett műtrágyákat. VG