Cégvilág

Adobe kontra Apple - A Flash gyártója undorral távozik

Úgy tűnik, véget ért az Adobe és az Apple harcának első fejezete, a Flash gyártója ugyanis közölte, hogy a jövőben nem végez fejlesztéseket az iPhone számára.

Az Apple vezére a közelmúltban világossá tette, hogy nemkívánatosnak tartja a Flash-t, amelyet új tábla PC-je, az iPad nem is támogat. Steve Jobs lassúnak és hibásnak nevezte az Adobe sikertermékét, és leszögezte, hogy a HTML 5-öt tartja a jövő programnyelvének.

A két cég azóta harcban áll egymással, az Adobe visszautasította a vádakat és felrótta az Apple-nek, hogy fölöslegesen korlátozza a felhasználókat. Most egy újabb ütközet zárult le az Adobe visszavonulásával. A cég létrehozott egy platformot, amelynek segítségével a Flash tartalmak átalakíthatóak az iPhone számára.

Az Apple viszont nem hagyta annyiban, megszabta, hogy mely programnyelveken fogadja el a szoftvereket az iPhone. Az Adobe a The Register megfogalmazása szerint erre undorral távozott, közölve, hogy a jövőben nem fordít erőforrást a Flash átalakítóra. A döntés egyébként nem csak az Adobe-t sújtja, hanem bármely más céget is, amely egyik programnyelvről a másikra alakítja át a tartalmakat, ezáltal lehetővé téve, hogy azok egyformán elérhetőek legyenek az iPhone-on és például az Androidos telefonokon.

A lap hozzáteszi, hogy az Apple lépése egyértelműen az Adobe-t célozza, hiszen a cég komoly hasznot húz azon, hogy olyan alkalmazásokat árusít, amelyeket a felhasználók más platformokon vagy weblapokba ágyazva ingyen használhatnának.

programnyelv alkalmazás Adobe Apple Android iPad flash iPhone
Kapcsolódó cikkek