Cégvilág

Akár 100 ezer forintból megoldható az e-számlázás

A hazai elektronikus – elsősorban internetes – kereskedelemmel foglalkozó cégeket és szakembereket tömörítő szervezet, a Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért (SzEK) szakmai klubestet tartott az elektronikus számlázás és hitelesítés hazai helyzetéről, piaci alternatíváiról.

A rendezvény meghívott vendége volt dr. Szűcs Katalin, az elektronikus számlahitelesítéssel is foglalkozó NetLock Kft. cégvezetője, illetve Fényes Lóránd, a vállalat kereskedelmi igazgatója.

Szűcs Katalin, a NetLock Kft. cégvezetője prezentációjában röviden ismertette a résztvevőkkel, hogy a hazai elektronikus ügyintézés elterjedésének első igazán meghatározó lépése az elektronikus számlázás lehetőségének megteremtése volt. 2008. január 1-től az áfa törvény módosításával törvényi szabályozás lépett életbe, amely szerint az elektronikus számlát legalább fokozott biztonságú elektronikus aláírással és minősített szolgáltató által kiadott időbélyegzővel kell ellátni.

A szakember kitért arra is, hogy az elektronikus számlázás nemcsak az egyes folyamatokat gyorsítja fel, hanem az elektronikus bizonylatmegőrzés bevezetésével azt is lehetővé teszi a piaci szereplők számára, hogy az ügyvitel során keletkezett papír alapú dokumentumokat ne kelljen óriási összegekért raktárban tárolni.

„Magyarországon ma már minden jogi feltétel adott az elektronikus számlázás és -bizonylatmegőrzés széleskörű elterjedéséhez, tehát a vonatkozó szabályozások szempontjából felzárkóztunk az informatikailag fejlettebb társadalmakhoz” – mondta dr. Szűcs Katalin, a NetLock Kft. cégvezetője. „Az elektronikus számlázás bevezetésével hatékonyabbá válik a munkavégzés, mivel a több példányban kinyomtatott számlák papír-, illetve nyomtatási költsége, majd az ezt követő posta- és raktározási költség kiküszöbölhető, és nem kell hosszú időt tölteni a számlázással. A számlák könnyebb kezelhetősége miatt az ügyintézők szintén ezt az utat preferálják, az adóhatóság pedig könnyebben ellenőrizheti a számlák tartalmát, és kibocsátójának személyazonosságát, így hatékonyan tud fellépni a visszaélésekkel szemben” – tette hozzá Szűcs Katalin.

„Az elektronikus számlázás bevezetése ma már a kis- és közepes méretű vállalatok számára is elérhető, mivel a legegyszerűbb háttér-infrastruktúra például akár 100 000 forint nagyságrendű összegből is kiépíthető” – mondta Fényes Lóránd, a NetLock Kft. kereskedelmi igazgatója. „Emellett az elektronikus számlázási megoldások bevezetésére számos pályázati lehetőség indult és indul az elkövetkezendő években és a pályázatok elbírálásakor az elektronikus számlaküldés további plusz pontokat, előnyöket jelent a pályázónak. Az Új Magyarország Fejlesztési Tervben a támogatott tevékenységek között nevesítve is szerepel az elektronikus számlázás megvalósítása” – tette hozzá Fényes Lóránd.

Az elektronikus számlázás hazánkban is egyre inkább terjed: a NetLock Kft. tapasztalatai szerint a hazai vállalatok nagy része mind technológiai, mind pedig gazdasági szempontból felkészültnek tekinthető az átállásra és a társaság elektronikus számlát kibocsátó ügyfelei is csak pozitív tapasztalatokról, többek között igen magas megtakarítási lehetőségekről számoltak be.

 

Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért e-számlázás SzEK elektronikus számla Netlock
Kapcsolódó cikkek