BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Daimler-Renault-Nissan - A szövetség létrejött

A megállapodás értelmében a Daimler német autógyártó cég 3,1 százalékos tulajdoni részesedéshez juttatja a Renault-t és a Nissant.

A Daimler pedig 3,1 százalékos tulajdoni részesedéshez jut mind a Renault-ban, mind a Nissanban. A ma bejelentett megállapodás értelmében az érintet vállalatok továbbra is különállóak lesznek, de lehetővé válik számukra a technológiai és a fejlesztési költségek megosztása.

Az új stratégiai szövetség együttműködést irányoz elő többek között a kisautók és a könnyű teherautók terén. A megállapodást kommentálva Dieter Zetsche, a Daimler elnöke kijelentette: olyan "sokat ígérő megalapozásról" van szó, amely lehetővé teszi a vállalatoknak az erőforrások megosztását – jelenti a BBC.

A francia állam 15 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik a Renault-ban és a Daimlerrel való szövetségben a Nissan is részt vesz, hiszen a japán vállalat 44,3 százalékát a Renault tartja kézben. Kedd délre a Renault részvényeinek árfolyama 2,55 százalékkal, a Daimler papírjainak értéke 0,27 százalékkal emelkedett.

Philippe Barrier, a Société Générale Cross Asset Research részlegének elemzője úgy látja, hogy az üzlettel mindkét fél nyer majd. A Daimler a jövőben jó áron vásárolhat technológiát a Renault-tól, míg a Renault és a Nissan megoszthatja a nagyobb modellek fejlesztésének költségeit a német partnerrel – véli Barrier.

A CM-CIC Securities szakértője pedig úgy látja, hogy az együttműködés kiterjed a motorokra, az alkatrészekre és az új Smart modellek gyártását szolgáló üzemekre. A Nikkei hozzáteszi, hogy bár a Daimler márkája, a Smart jelenleg nem teljesít jól, a Mercedes gyártója azt reméli, hogy fordíthat a típus sorsán, ha olyan gyártókkal működik együtt, amelyek tapasztalatokkal rendelkeznek a kisautók forgalmazásában.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.