Cégvilág

Google Zümm, újratöltve

A Google a jogi aggályokra reagálva átalakított közösségi szolgáltatását, a Zümmöt (Buzz).

A Google számára okozott némi gondot a Gmailbe épülő közösségi alkalmazása, a Zümm. A megjelenést követően felháborodott megszólalások tömege keletkezett azért, mert a szoftver automatikusan "követőként" határozta meg azokat a személyeket, akikkel az adott felhasználó a legtöbbet érintkezik. A jogvédők azt kifogásolták,  hogy a program bizonyos esetekben megsérti a felhasználók személyiségi jogait.

A keresőóriás ennek megfelelően átalakítja a Zümmöt – erre egy blog bejegyzésben hívta fel a figyelmet a cég termékmenedzsere. Todd Jackson a PC World tudósítása szerint úgy fogalmazott: nem sokkal a Zümm indulását követően rájöttek, hogy nem működik minden megfelelően és a lehető leggyorsabban léptek a hibák kiküszöbölésére.

Az alkalmazás mostantól csak felajánlja, hogy szerinte mely személyeket érdemes követni, de nem állítja be automatikusan ezeket a kapcsolatokat. Azokat, akik már használják a Zümmöt egy felugró ablak figyelmezteti a következő bejelentkezéskor arra, hogy ellenőrizzék beállításaikat. Így látható lesz, kik szerepelnek követőként és a felhasználók megadhatják, hogy ezek közül melyek szerepeljenek a Google-hoz kapcsolódó portálok (Picasa, Google Reader, Twitter) nyilvános profiljaiban. Kérdés persze, hogy mindez elég lesz-e a Szövetségi Kereskedelmi Bizottságnak, az amerikai felügyeleti szervezetet ugyanis tizenegy honatya kérte fel arra, hogy indítson vizsgálatot az alkalmazás miatt.

Zümm közösségi személyiség jog Buzz Google
Kapcsolódó cikkek